Spanacul este bogat în nutrienți și se cultivă rapid și ușor. În plus, îl poți congela și rezistă foarte bine peste an.Poate fi cultivat pe tot parcursul anului dacă alegi soiurile potrivite și funcționează bine și în containere. Are un gust delicios atunci când este tras la tigaie sau când sunt folosite frunzele proaspete în salate. Iată ce să cultivi după ce ai cules spanacul pentru a obține o recoltă mult mai bogată la anul.
Cultivă spanacul într-un sol sau compost umed, dar bine drenat, în umbră parțială. Pune semințele într-un șanț mic pe care l-ai umezit și acoperă-le ușor cu sol. Seamănă spanacul succesiv la fiecare câteva săptămâni pentru a asigura o recoltă continuă. Recoltează frunzele tinere ca să le folosești în salate și frunzele mature pentru mâncărică de spanac.
Spanacul prosperă în sol fertil care nu se usucă ușor. În vreme caldă, ai grijă să îi oferi umbră pentru ca solul să nu se usuce.
Menține spanacul bine udat și protejează răsadurile tinere de melci și păsări. Spanacul este, de asemenea, predispus la mucegaiul alb, care este mai predominant în vremea umedă.
Cea mai bună metodă de prevenire este să asiguri un spațiu adecvat în jurul plantelor pentru a permite circulația aerului și să uzi baza plantelor.
Spanacul este gata de recoltat la 6-10 săptămâni după semănare. În general, poți culege soiurile de vară din mai până în octombrie și cele de iarnă între octombrie și aprilie.
Spanacul poate fi crescut atât în zone cu climă temperată, cât și în zone mai reci și este adesea cultivat în culturi succesive.
Pentru a asigura producții de spanac de cea mai bună calitate, se recomandă să fie plantat înainte sau după alte legume, cum ar fi cartofii, castraveții, mazărea, fasolea sau roșiile.
Este important să se rotească culturile o dată la 3-5 ani, pentru a permite solului să-și reîmprospăteze rezervele de nutrienți și pentru a preveni propagarea dăunătorilor și a bolilor.
Pentru pregătirea terenului înainte de semănatul spanacului, este necesară mărunțirea și nivelarea acestuia.
Se elimină toate resturile vegetale provenite de la culturile anterioare și se mobilizează solul pe o adâncime de 8-10 cm înainte de nivelare.
Apoi, se aplică fertilizatori de bază, cum ar fi gunoiul de grajd semidescompus, pentaoxidul de fosfor și oxidul de potasiu.
Solul este arat la o adâncime de 28-32 cm, iar cu 1-2 săptămâni înainte de plantare se poate face și o erbicidare.
Spanacul se recoltează când frunzele au ajuns la mărimea normală, adică la aproximativ o lună și jumătate de la semănat.
Plantele se smulg sau se taie sub rozeta de frunze. Trebuie să recoltezi doar pe timp uscat, ca să nu se strice frunzele.
Ca să protejezi cultura de boli, aplică produsele specifice, fungicide și insecticide ca să protejezi planta.