Ce să adaugi în tigaie pentru ca friptura să se rumenească frumos. Regula de aur a marilor bucătari

de: Ștefan R. Apostol
07 10. 2024

Orice bucătar, fie că este profesionist sau amator, știe că o friptură bine rumenită este cheia succesului în bucătărie. Aspectul auriu și crustei crocante nu doar că impresionează la vedere, dar adaugă și o savoare intensă fiecărei bucăți de carne. Însă, pentru a obține acea friptură perfect rumenită, este necesar să știi ce să adaugi în tigaie pentru ca friptura să se rumenească frumos. De fapt, vorbim despre regula de aur a marilor bucătari, pe care o respectă cu strictețe inclusiv celebrul Gordon Ramsay.

Ține cont de regula de aur a marilor bucătari

În lumea culinară, arta de a găti o friptură perfectă se bazează pe respectarea unor tehnici simple, dar eficiente. Bucătarii celebri folosesc metode consacrate pentru a obține acea rumenire perfectă a cărnii, indiferent dacă este vorba de carne de vită, porc sau pasăre.

Cunoașterea acestor trucuri și aplicarea lor corectă poate face diferența între o friptură banală și una care îți va încânta papilele gustative. Printre cei care promovează și respectă așa-zisa regulă de aur a marilor bucătari, este și Gordon Ramsay, a cărui abordare în ceea ce privește gătitul  i-au adus atât fani, cât și dușmani.

Cu toate acestea, fie că ne place sau nu, nu se poate nega faptul că standardele sale exigente, tehnica impecabilă și ochiul pentru detalii fac din el unul dintre cei mai pricepuți bucătari din lume. Printre aceste sfaturi se numără și ce să adaugi în tigaie pentru ca friptura să se rumenească frumos.

Gordon Ramsey îți explică ce să adaugi în tigaie pentru ca friptura să se rumenească frumos

Tehnica prin care celebrul Gordon Ramsay prepară cea mai bună friptură funcționează destul de bine cu fileul. Bucătarul explică această alegere, spunând că fileul este o bucată de carne de vită slabă, ceea ce o face numai bună de gătit.

Dar această metodă poate fi aplicată la orice friptură, mai precizează celebrul bucătar britanic. La fel ca în cazul fileului, bucățile slabe, cum ar fi mușchiul de vită sau friptura de vită, vor beneficia cel mai mult, deoarece sunt mai susceptibile de a pierde o umiditate considerabilă, în special atunci când sunt gătite la temperaturi mai mari de mediu.

Acest lucru nu înseamnă, totuși, că o friptură marmorată, cum ar fi ribeye, nu va fi delicioasă cu un pic de supă de pui adăugată în tigaie pentru a deglaza fondul și a face un sos de tigaie.

Fileul de vită are o aromă naturală delicată

Alegerea supei de pui poate părea ciudată, având în vedere că proteina la îndemână este carnea de vită. Dar, așa cum explică Gordon Ramsay, acesta folosește supa de pui cu o bucată precum fileul, deoarece are o aromă naturală delicată.

Acestea fiind spuse, dacă doriți un profil mai consistent pentru friptură, se poate folosi stocul de vită în același mod ca și stocul de pui. Acest lucru se potrivește în special cu bucățile mai bogate de friptură, cum ar fi ribeye-ul.

De asemenea, puteți completa stocul, după ce friptura a fost scoasă să se odihnească, cu ingrediente precum unt și vinul pentru a face un sos în tigaie. În rest, Poftă bună!