Ce să adaugi în must pentru a rămâne dulce mai mult timp. Este secretul bunicilor, vechi de zeci de ani
Un truc vechi de zeci de ani, folosit cu încredere de bunicii noștri, face furori și astăzi în rândul românilor, în această perioadă a anului. Află, din rândurile de mai jos, ce să adaugi în must pentru a rămâne dulce mai mult timp. Te vei putea bucura de băutura preferată luni bune.
Băutura vedetă a sezonului
Pentru gospodarii din toate colțurile țării, toamna este cea mai agitată perioadă a anului. În aceste săptămâni, se recoltează ultimele serii de legume și fructe, acestea devenind apoi ingrediente de bază pentru preparatele tradiționale pe care le păstrează în rafturile din cămară, savurându-le pe timpul iernii – zacuscă, gem, compot, dulceață, murături, bulion. Tot acum se strânge via și se prepară vinul și mustul.
Mustul nu este doar o băutură delicioasă, dar este și o sursă de săruri minerale, este bogat în vitaminele A, B1, B2 şi fructoză. Are însă și un mare dezavantaj – fermentează destul de ușor, ceea ce înseamnă că nu poate fi păstrat foarte mult timp.
Ce să adaugi în must pentru a rămâne dulce mai mult timp
Există însă un truc vechi de zeci de ani, la care apelau cu încredere bunicii noștri, și care are rezultate spectaculoase: aspirina. Tot ce trebuie să faci este să pui deoparte un litru din mustul abia preparat și să dizolvi în el o tabletă de aspirină. Restul sucului obținut din struguri se pune la fiert, la foc mic, până când nu se mai formează spumă.
După ce se oprește focul, se așteaptă până când mustul se răcește, în oală. Se adaugă apoi litrul de must în care a fost dizolvată pastila de aspirină, se amestecă ușor și apoi se toarnă în sticle. Se păstrează în frigider, putând fi consumat chiar și după câteva luni.
Te-ar putea interesa și: Îți pierzi sau nu permisul dacă bei must? Ce iese la etilotest, de fapt
Secretul Irinei Loghin pentru păstrarea mustului
Pe o platformă de social media, Irina Loghin a dezvăluit propriul secret pentru păstrarea mustului și prevenirea fermentării acestuia.
„Dragii mei, în ciuda vremii de afară, să nu uităm că și toamna are frumusețea și bogăția ei!
Pentru cei care m-ați întrebat cum să „tăiați” mustul, astfel încât să nu mai fermenteze – la un litru de must adăugați hrean ras, cam cât luați între degete. Mustul rămâne așa cum este pentru cel puțin un an”, a explicat Irina Loghin.
Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă în corp dacă bei un pahar cu must. E sănătate curată