Ce s-a întâmplat la Peștera Ialomiței, după reabilitare. Nici angajaților nu le vine să creadă
Peștera Ialomiței este situată pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, în localitatea Moroeni (Dâmbovița), pe Muntele Bătrâna, la circa 10 km de izvoarele râului Ialomița. Recent, destinația turistică a împlinit cinci ani de când s-au finalizat lucrările de reabilitare.
Ce se întâmplă cu Peștera Ialomiței după ce a fost reabilitată
Reabilitată și modernizată în cadrul proiectului derulat de Consiliul Județean Dâmbovița, peștera a avut de la deschidere și până acum 667,906 de vizitatori. Obiectivul turistic s-a format prin acțiunea corozivă a apei, în calcarele jurasice din culmea de sud-est a muntelui, la 1,560 de metri altitudine absolută. Intrarea în peșteră este de 18 metri deasupra talvegului văii Ialomiței.
Peștera este mare, cu galerii fosile și active, dispusă pe două etaje, care însumează 1128 m lungime. Intrarea, orientată spre est, are dimensiuni incredibile de 40 m lățime și 20 m înălțime. Potrivit Adevărul, modernizarea Peșterii Ialomiței a fost un pas important în demersul Consiliului Județean Dâmbovița de transformare și eficientizare a potențialului turistic de care județul Dâmbovița dispune pe Platoul Padina – Peștera.
Fonduri europene de 6,4 milioane de lei
Peștera Ialomiței a fost inaugurată pe data de 25 iulie 2015, după ce a fost reabilitată cu fonduri europene de 6,4 milioane de lei. Obiectivul turistic a reușit să atragă în primele 4 luni și jumătate de la reabilitare, aproape 85.000 de vizitatori.
Pe lângă faptul că este o destinație frumoasă și unică, turiștii au fost atrași și de evenimentele culturale organizate de Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, instituție subordonată Consiliului Județean Dâmbovița și care administrează Peștera Ialomiței.
Peștera Ialomiței a fost dotată și cu echipamente de sonorizare și de proiecție pentru desfășurarea unor evenimente, cum ar fi slujbe religioase sau spectacole, sistem de supraveghere video, filme documentare pentru informarea vizitatorilor, dar și bănci de odihnă, pubele ecologice și altele.
Peștera cu o lungime de aproximativ 1,100 de metri
Peștera Ialomiței are o lungime de aproximativ 1,100 de metri, dintre care 450 de metri sunt amenajați și accesibili vizitatorilor. Intrarea în peșteră este orientată spre est. Gura acesteia cu o înălțime de 20 de metri, o înălțime de 16 metri sub formă de semielipsă, se deschide pe o terasă orizontală, ce se găsește la 18 metri deasupra fundului văii. Chiar la intrarea în peșteră se află Mănăstirea Ialomiței, ridicată în secolul al XVI-lea, ctitorită de voievodul Ţării Româneşti, Mihnea cel Rău.
Obiectivul este deschis începând de marți, până duminică, între orele 9:00 și 18:00, iar prețul unei vizite este de 5 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți.