Ce s-a întâmplat la întâlnirea dintre Vladimir Putin și cancelarul Austriei: ‘A fost o discuție dură’

de: Stan Nicu
11 04. 2022

Ce s-a întâmplat la întâlnirea dintre Vladimir Putin și cancelarul Austriei: „A fost o discuție dură”. Preşedintele Rusiei l-a primit luni pe cancelarul austriac Karl Nehammer, acesta fiind primul lider occidental care face o vizită la Moscova după începutul războiului din Ucraina. Întâlnirea a durat 75 de minute, după cum arată CNN.

Cum a decurs întâlnirea cancelarului Austriei cu Vladimir Putin.

Cancelarul Austriei l-a vizitat pe Vladimir Putin, Karl Nehammer fiind primul oficial care vizitează Moscova de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Întâlnirea are loc la Novo-Ogariovo, reşedinţa prezidenţială de lângă Moscova, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Vizita nu a fost una de prietenie

Cancelarul austriac a spus că „nu a fost o vizită prietenească”, conform unei declarații citate de CNN, dicuția cu șeful de la Krmelin fiind „foarte directă, deschisă și dură”, a mai spus cancelarul austriac.

Cancelarul Austriei i-a transmis președintelui rus că războiul trebuie să fie oprit, pentru că „într-un război pierd ambele tabere”.

Karl Nehammer i-a reamintit lui Vladimir Putin de masacrul de la Bucha

„Am făcut referire la crimele de război din Bucha și din alte locuri și am subliniat că cei responsabili trebuie pedepsiți. I-am mai spus foarte limpede președintelui Putin că sancțiunile împotriva Rusiei vor rămâne și chiar vor fi înăsprite atât timp cât în Ucraina mor oameni”, a mai spus cancelarul autriac că i-a comunicat lui Vladimir Putin.

Vizita în Rusia, o „misiune riscantă”

De asemenea, Karl Nehammer a recunoscut că vizita, pe care a considerat-o drept o „misiune riscantă”, a avut loc la iniţiativa lui. De asemenea, vizita a fost făcută după ce a informat atât Uniunea Europeană, cât şi pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cu care s-a întâlnit sâmbătă la Kiev.

„Trebuie făcut tot ce se poate face pentru a ajuta oamenii din Ucraina ca războiul să fie oprit”, a mai declarat Karl Nehammer.

CE vrea pace în Ucraina

Pe de altă parte, Comisia Europeană a asigurat luni că niciun efort nu este prea mare pentru restabilirea păcii în Ucraina.

„Suntem în favoarea încercării de a aduce pacea în Ucraina în orice mod posibil”, a spus purtătoarea de cuvânt Dana Spinanţ.

Austria sprijină Ucraina, dar nu cu arme

Karl Nehammer a asigurat în cursul vizitei sale în Ucraina că Viena va sprijini înăsprirea sancţiunilor „în cadrul UE atât timp cât războiul nu se termină”. În plus, a avertizat Moscova că cel de-al cincilea pachet de sancţiuni „nu va fi ultimul”.

Cancelarul austriac s-a arătat pentru o anchetă asupra presupuselor „crime de război” comise de soldații ruși în Ucraina, specificând în acelaşi timp că Austria, care nu este parte din NATO, ca stat neutru nu poate furniza arme Ucrainei.