Ce s-a întâmplat în cazul băiatului mort după o anestezie la dentist. Părinții sunt devastați

Ce s-a întâmplat în cazul băiatului mort după o anestezie la dentist. Părinții sunt devastați
Ce se intampla in cazul baietelului mort, dupa vizita la dentist

Ancheta în dosarul băiețelului mort a început în luna februarie. Acesta a murit pe data de 12 februarue în cabientul stomatologic Teddy Care din Pitești, dar ancheta nu a fost încă finalizată.

Ce s-a întâmplat în cazul băiatului mort după o anestezie la dentist

Deschis inițial in rem, dosarul are, în sfârșit, numele unor persoane cercetate pentru ucidere din culpă.

„În acest dosar sunt cercetate mai multe persoane pentru ucidere din culpă. Dosarul este unul complex, iar expertizele încă nu au fost finalizate”, a declarat pentru „Adevărul” Nicolae Argeşanu, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti.

Băieţelul în vârstă de 4 ani şi 8 luni a ajuns la cabinetul stomatologic al Clinicii Teddy Care, din Piteşti, pe data de 10 februarie, la ora 14.50, iar câteva minute mai târziu i s-a efectuat o analgosedare. În mai puţin de o oră, copilul a intrat în stop-cardio-respirator, având nevoie de resuscitare. Băiețelul a fost transportat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, dar a murit după două zile, pe 12 februarie. Verificările au indicat că respectiva clinică nu avea voie să efectueze analgosedare, potrivit autorizaţiei de funcţionare, deoarece unitatea nu avea o secţie ATI. În plus, cei de la cabinet nu aveau trusa de urgenţă, şi nici oxigen, ambele fiind obligatorii şi cerute de lege în cazurile de anestezie terapie intensivă. Atunci, DSP Argeş a amendat clinica privată cu 20.000 de lei pentru nerespectarea obiectului de activitate înscris în autorizaţia de funcţionare.

Ce spune tatăl băiețelului mort

Adrian Vasile este numele tatălui băieţelului decedat pe 12 februarie.

„Tot dosarul acesta durează de mai bine de nouă luni, e cam mult… Cei de la DSP Argeş au o mare vină, în opinia mea. De ce i-au lăsat pe cei de la clinică să funcţioneze mai mulţi ani fără autorizare pentru analgosedare? De ce i-a amendat cu 20.000 lei de-abia după ce a murit copilul meu? A fost o amendă de faţadă. O amendă uşoară. Cei de la clinică îşi recuperează banii ăştia de la cinci pacienţi. Numai eu le-am dat peste 4.000 lei pentru băiatul cel mare. E păcat că ceilalţi părinţi care au mai avut probleme cu copiii la aceeaşi clinică nu au reacţie”, a spus Adrian Vasile pentru sursa citată. Tatăl băieţelului decedat a mai spus t că cei de la clinică nu aveau trusă ATI şi nu le-au spus părinţilor că sunt riscuri cu analgosedarea.

„Ne-au pus să semnăm multe hârtii. Nici măcar nu ne-au explicat care este diferenţa între inhalosedare şi analgosedare, i-au zis soţiei că e la fel, iar noi nu aveam cultură medicală. Am fost la mai multe clinici înainte, ne-au refuzat, că ei nu se ocupă de copii. Când eram cu cel mic la spital, patronul clinicii a venit după noi şi ne-a întrebat dacă avem nevoie să ne ajute cu ceva. I-am spus că nu ne trebuie nimic, niciun ban. Medicul anestezist a recunoscut de faţă cu mine că au mai fost probleme la clinica Teddy Care. Nu numai anestezistul e de vină în acest dosar. Sper să nu se facă ilegalităţi în acest dosar penal, având în vedere puterea financiară a celor de la clinică”, a mai declarat tatăl copilului.

Prin urmare, Adrian Vasile a dat în judecată clinica şi a spus cî, dacă i se vor acorda daune morale, o parte le va da celorlalţi doi copii ai săi, iar cealaltă parte o va dona pentru spitale de copii.

Care este reacția DSP Argeș

Dr. Aura Copciag, şefa Serviciului Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Argeş a dorit să clarifice anumite lucruri legate de acest caz.

„Cei de la clinică au suspendat în instanţă suspendarea activităţii, nu ştiu care este stadiul procesului, avem un contract cu o firmă de avocatură. Pot să vă spun cu certitudine că Teddy Care nu mai funcţionează în prezent. Pentru a putea redeschide clinica, cei de acolo trebuia să îşi modifice înregistrarea în Registrul Unic al Cabinetelor ca să nu mai funcţioneze cu analgosedare şi autorizaţia la Colegiul Medicilor Generalişti. Nici până acum nu am primit informaţii de la Institutul Mina Minovici cu privire la cauza decesului băieţelului”, a spus și Aura Copciag.

În ce privește acuzaţiile tatălui băieţelului mort, potrivit cărora nu s-au luat măsuri mai din timp la acea clinică, Aura Copciag a afirmat :

„Anestezistul lucra cu normă întreagă la Spitalul Militar Piteşti şi după-amiaza profesa în clinica Teddy Care. Noi, la DSP Argeş, nu avem program după-amiaza şi nu stăm să verificăm clinicile după-amiaza. Medicul anestezist făcea analgosedarea, nu clinica în sine, nu aveam de unde să ştim. Nici acum nu ştim la care clinici se face analgosedare. Majoritatea funcţionează după-amiaza şi cu clinici din spitale”.

Întrebată și de ce DSP nu a verificat, înainte de incident, dacă clinica avea autorizaţie pentru practicare analgosedării şi dacă dispunea de echipamentul necesar unei intervenţii specifice terapiei intensive, Aura Copciag a răspuns:

„Le-am dat amendă de 20.000 de lei” (n. red. – clinica a primit această amendă după moartea copilului). Pe 13 februarie, la o zi după decesul băieţelului, pe pagina de Facebook a clinicii Teddy Care a fost postat următorul mesaj legat de tragicul eveniment: „Ştim că toată lumea aşteaptă o reacţie de la noi şi, mai mult decât orice, ne dorim să înţelegeţi că ne este la fel de greu ca fiecăruia dintre dumneavoastră să înţelegem şi să acceptăm ceea ce s-a întâmplat în clinică noastră. În aceste momente, gândurile şi inimile noastre sunt însă alături de părinţi, nu facem decât să ne rugăm să aibă putere şi linişte. Ne dorim mai mult decât oricine să înţelegem ce s-a întâmplat, aşteptăm rezultatul investigaţiilor şi anchetelor în curs, sperăm din tot sufletul că vor aduce răspunsurile pe care toată lumea le aşteaptă şi că nu vor lasă loc de alte interpretări. Căci, din păcate, până în acest moment, dezinformarea, speculaţiile şi goana după senzaţional s-au dovedit o dată în plus mai importante decât căutarea adevărului”.

Ce este analgosedarea

Analgosedarea este un tip de anestezie eficient în următoarele situaţii: pacienţi necooperanţi, dificili, cu anxietate ridicată, fobie extremă de dentist, teamă de durere. Analgosedarea înseamnă injectarea intravenoasă a unui amestec de substanţe analgezice şi sedative. Procedura se realizează de către un medic anestezist reanimator, care foloseşte mai multe niveluri de analgosedare (doze fracţionate) pe întreaga durata a tratamentului.

Astfel, pacientul este relaxat, sedat, însă cooperant cu medicul stomatolog. Substanţa medicamentoasă se administrează printr-o branulă, astfel încât dozele pot fi modificate în orice moment, în funcţie de nevoile pacientului şi de stadiul sau tipul intervenţiei. În plus, dacă este cazul, în timpul intervenţiei se poate administra şi oxigen. Analgosedarea permite menţinerea pacientului în stare de semiconştienţă vreme de 2-3 ore, permiţând astfel realizarea cu succes a unor intervenţii complexe pentru care altfel ar fi fost nevoie de anestezie generală.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI