Ce s-a întâmplat de Sărbători în spitalele din România. Beatrice Mahler: „Este un fenomen”
Cazuri tot mai puține, testări în ritm redus. De câteva săptămâni suntem în această dinamică. Conform celui mai recent bilanț, 3 ianuarie, în spitalele din teritoriul României, numărul total de persoane infectate cu COVID-19 este de 8.868, în timp ce pe 3 decembrie erau spitalizați 13.156 de bolnavi. De ce scade numărul de pacienți infectați cu noul virus? Beatrice Mahler: „Este un fenomen de sărbători”.
Numărul pacienților COVID-19 din spitale a scăzut. Oamenii au preferat să stea acasă de sărbători
Numărul românilor internați în spitale din cauza infecției cu COVID-19 a scăzut cu peste 4.200 de cazuri în ultima lună. Cea mai probabilă explicație este dorința românilor de a petrece sărbătorile acasă, spune Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumofiziologie Marius Nasta București. Specialistul avertizează că în perioada următoare se preconizează o creștere.
„Dacă e să luăm scăderea numărului de cazuri internate în spitale, mai ales în perioada aceasta a sărbătorilor, cred că se înscrie în dorința pe care fiecare om o are să petreacă sărbătorile alături de familie. Cred că aici sunt două aspecte: Pe de o parte, pacienții care s-au simțit puțin mai bine după începerea tratamentului nu au mai stat să-și continue tratamentul în spital și au solicitat externare. Și este dreptul lor.Pe de altă, altă categorie de pacienți care nu se simt bine, dar pentru că sunt sărbătorile nu vin la spital”, a declarat Mahler pentru Libertatea.
„Această situație este riscantă, pentru că putem să asistăm în următoarea perioadă la o creștere importantă a numărului de cazuri, care vor necesita în final asistență în Terapie Intensivă”, a avertizat aceasta.
Secțiile ATI sunt încă suprasolicitate
De altfel, este un fenomen care s-a mai înregistrat în spitale la alte tipuri de patologii. Bolnavii cu afecțiuni cronice nu vor să vină la spital până ce trece Sfântul Ion, ori să-și facă evaluări sau controale.
„Să vedem ce se va întâmpla cu pacienții care stau acum acasă, încearcă să se trateze cu medicația pe care o au la dispoziție și să vedem cum va evolua acest tip de afecțiune, care până acum a creat multe surprize și evoluții nefavorabile”, completează managerul.
Cu toate acestea, secțiile de Terapie Intensivă continuă să fie suprasolicitate. „Cei care sunt în Terapie Intensivă chiar nu au nicio altă variantă de sărbători. Cei care sunt cu insuficiență respiratorie și au nevoie de oxigen vin la spital. La COVID mai vorbim de o particularitate a acestei afecțiuni, o saturație scăzută la 90% pe care oamenii nu o percep ca fiind o problemă pentru ei, se simt doar un pic obosiți. Această «happy hipoxemie», pe care deja o vedem frecvent la aceste cazuri, este prezentă”, a mai transmis Mahler.