Ce se întâmplă cu descoperirea de lângă mormântul Veronicăi Micle de la Văratec. Ce păcat!
O sticlă cu un răvaș în ea a fost găsită la baza fundației bisericii de la Văratec, din județul Neamț, lângă mormântul Veronicăi Micle. Din păcate, ceea ce a fost scris pe el rămâne un mister, deoarece răvașul a fost afectat de mediul în care a stat un secol și jumătate.
Răvaș din sticlă găsit lângă mormântul Veronicăi Micle
Reabilitarea Bisericii Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a necesitat o etapă obligatorie de cercetare arheologică preventivă. Lăcașul de cult face parte din ansamblul arhitectural Mănăstirea Văratec. Săpăturile au început în primăvara acestui an, iar săpăturile au fost efectuate de către specialiștii de la Complexul Muzeal Național Neamț.
Un interes deosebit a fost stârnit de o sticlă sigilată, fiind găsită la fundația bisericii. Specialiștii cred că a fost pusă acolo acum circa 170 de ani, în anul 1844. Atunci s-a renunțat la vechiul așezământ construit din lemn, fiind ridicat altul. Recipientul a fost trimis la Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului din Iași, iar răspunsul a sosit.
„Artefactul a ajuns la Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului din Iaşi unde s-a reuşit extragerea documentului şi conservarea acestuia. Din păcate, mediul în care a stat un secol şi jumătate l-a afectat destul de mult, astfel că, la ora actuală, este dificilă desfacerea lui. Potrivit specialiştilor care s-au ocupat de extragere şi conservare, condiţiile din recipientul de sticlă au contribuit şi la ştergerea scrisului de pe document. Adresez cu acest prilej sincere mulţumiri echipei de cercetători care s-au ocupat de această descoperire deosebită“,a afirmat Vasile Diaconu.
Alte descoperiri în urma cercetării arheologice
Cercetările arheologilor s-a concretizat în descoperirea primului cimitir al mănăstirii din Munții Stânișoarei. Acesta a fost folosit la finalul secolului XVIII-lea, până în la sfârșitul secolului XIX-lea. Specialiștii au identificat peste 70 de morminte. De asemenea, au fost descoperite monede, o candelă și vestigii vechi de 8.000 de ani.
Mai mult de atât, au fost descoperit și două cruciulițe vechi de lemn, deosebit de valoroase. Una dintre ele datează din anul 1831. La jumătate din morminte au fost găsite lespezi de piatră cu inscripții pe ele, conform coordonatorului cercetărilor de la Văratec.
„Din zona cercetată avem şi câteva monede, care urmează să fie restaurate şi care ne vor ajuta să datăm mult mai bine mormintele. Colegul Ionuţ Stigleţ a fost norocos şi cu multă migală a reuşit să salveze dintr-un mormânt o cruciuliţă de lemn, de altfel o raritate arheologică din câte ştim. Momentan încercăm să o păstrăm în mediul în care a stat, dar vom avea nevoie de sprijinul unui restaurator pe lemn care ar putea să o conserve pentru posteritate“, detalia Vasile Diaconu.