Ce s-a întâmplat cu prețul benzinei și motorinei. Câți bani costă astăzi un litru de carburant la pompă

de: Ana Chivu
08 04. 2020

Impactul pandemiei se vede acum nu numai la nivelul poluării sau în viitorul apropiat asupra economiei mondiale, ci și la prețurile carburanților. Care este prețul unui litru de carburant la pompă?

Ce se întâmplă cu prețul benzinei și motorinei?

Din cauza pandemiei de coronavirus, prețurile carburanților au scăzut în toată Europa în această perioadă. La pompă, un litru de benzină în România costă aproximativ 4,5 lei, iar litru de motorină este între 4,7 și 4,8 de lei. Recent, Comisia Europeană a publicat un document de mare interes pentru șoferi în care se arată statistica situației prețurilor la combustibil. Un litru de benzină în România costă, în medie, sub un Euro, iar un litru de motorină costă 1,015 euro.

Ungaria este pe locul 2 cu (1,017 euro/litrul de benzină, respectiv 1,044 euro/litrul de motorină), Bulgaria (1,059 euro/litrul de benzină, respectiv 1,058 euro/litrul de motorină) şi Polonia (1,046 euro/litrul de benzină, respectiv 1,070 euro/litrul de motorină). Țările din Europa cu cei mai scumpi carburanți în această perioadă sunt: Olanda (1,551 euro/litrul de benzină, respectiv 1,244 euro/litrul de motorină), Grecia (1,50 euro/litrul de benzină, respectiv 1,26 euro/litrul de motorină) Italia (1,496 euro/litrul de benzină, respectiv 1,389 euro/litrul de motorină) şi Suedia (1,399 euro/litru de motorină, iar un litru de benzina costa 1,330 euro/litru/.), potrivit raportului citat de Mediafax.

Prețuri minime benzină București

Trasportatorii autorităților, măsuri pentru a limita efectele crizei

„Având în vedere că în Europa industria de automotive s-a oprit, iar în România mai multe fabrici precum Dacia, Ford sau Pirelli și-au suspendat activitatea, firmele de transport rutier de mărfuri care lucrează cu acești clienți au scădere de 100% a afacerilor. Restul firmelor care realizează transport rutier internațional înregistrează o scădere de 80%. În cazul transportului rutier național de persoane – linii regulate – numărul de pasageri a scăzut cu 60-70%, iar pentru transportul de persoane ocazional scăderea este aproximativ 100%. În cazul transportului rutier de persoane internațional scăderea este de aproximativ 100%”
Comunicat UNTRR