Ce s-a întâmplat cu pensia medie lunară în ultimele luni. Vești bune pentru români
Dacă datele despre salariul mediu brut arată o scădere în ianuarie 2022, INS anunță și ce s-a întâmplat cu pensionarii români, tot la început de an. Pe de-o parte avem o scădere a numărului mediu de pensionari, iar pe de altă parte, ca urmare a acestui fapt, pensia medie lunară, la început de 2022, a crescut, comparativ cu anul trecut. Toate datele au fost publicate de INS ieri, pe 15 martie, într-un nou raport.
INS anunță creștere la pensia medie lunară în trimestrul IV din 2021
În aceste zile, ca de altfel ca în fiecare an, INS (Institutul Național de Statistică), publică mai multe rapoarte cu caracter financiar. Într-un alt material vorbeam de salariul mediu brut scăzut la început de ianuarie 2022, în raport cu aceeași perioadă, dar în 2021.
De data asta, un nou raport INS arată o scădere a numărului mediu de pensionari în trimestrul al IV-lea din 2021. Numărul exact anunțat de INS este de 5058 mii persoane, în scădere cu 15 mii persoane faţă de trimestrul precedent. De cealaltă parte, se mai arată în raport, numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4643 mii persoane, în scădere cu 9 mii persoane faṭă de trimestrul precedent.
Majorare a pensiei medie lunară
Cu alte cuvinte, pe ambele paliere s-au înregistrat scăderi ale numărului de beneficari ai sistemului național de pensii. Ca urmare a acestui aspect, cum era de așteptat, INS anunță o majorare a pensiei medie lunare. Cifrele enunțate de INS sunt de 1.679 lei, în creṣtere cu 0,4% faṭă de trimestrul precedent.
Rămânând în același cadru, INS spune că pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.608 lei, iar „raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 50,9% (comparativ cu 53,4% în trimestrul precedent)”.
INS a mai calculat și care a fost indicele pensiei medii reale în trimestrul al IV-lea, faţă de trimestrul precedent, iar rezultatul este că indicele „calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale şi indicele preţurilor de consum a fost de 97,6%”, spune INS în raportul publicat ieri.
Citește și: Alimentele și serviciile care s-au scumpit cel mai mult în România. Inflația a ajuns la cifre record
Mai puțini pensionari, față de 2020, anunță INS
În raportul publicat, INS spune că în aceeași perioadă, trimestrul IV din 2021, s-au înregistrat mult mai puțini pensionari, în raport cu 2020, aceeași perioadă. Cifrele arată o diminuare a numărului mediu de pensionari cu 65 mii persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 36 mii persoane.
„Numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 15 mii persoane faţă de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în scădere cu 9 mii persoane.
Pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut faṭă de trimestrul precedent, cu 0,4% ṣi respectiv cu 0,2%.”, este concluzia finală a raportului INS.
Efectul scăderii numărului de pensionari s-ar traduce în mai puțini bani colectați prin fondurile de pensii de stat și private, dar mai înseamnă și o majorare a sumelor acordate pensionarilor existenți, cel puțin în teorie.