Ce s-a întâmplat azi în România și Turcia! 5 octombrie, ziua care a uluit specialiștii ANM

de: Alex Cazacu
05 10. 2020

După ce temperaturile au ajuns în weekend la 31-32 de grade în țară, luni vremea a fost și mai caldă, cu maxime de 34 de grade celsius în sud, 29 de grade la Brașov, și 26 de grade la Predeal, adică cu 10 grade mai mult decât cele normale pentru această perioadă.

Ce s-a întâmplat azi în România și Turcia

Luni 5 octombrie, la Zimnicea și Oltenița temperaturile au depășit 34 de grade, iar la Călărași, Turnu Măgurele și Giurgiu au ajuns la 33 de grade. La Întorsătura Buzăului și Miercurea Ciuc, locuri care sunt celebre pentru temperaturi scăzute, au fost 26 de grade. 14 grade au fost la Bâlea Lac și 12 grade la Vârful Omu, potrivit datelor ANM.

Temperaturile au fost extrem de mari pentru această perioadă și pe timpul nopții: minima a fost de 22 de grade la Oravița, temperatură de luna iulie, și de 21 de grade la Constanța, Gura Portiței și Mangalia.

În Turcia au fost 38 de grade

Temperaturile cele mai ridicate din Europa s-au înregistrat în Turcia, 38 de grade, iar cel mai frig a fost la peste 3.000 m în Alpii elvețieni și italieni, unde minimele au scăzut sub -10 grade.

Temperatura maximă absolută a acestei luni în România este de 39 de grade Celsius și s-a înregistrat în ziua de 3 octombrie 1952, la Armășești (jud. Ialomița).

Temperatura minimă absolută din luna octombrie în România este -21,3 grade Celsius și a fost înregistrată la Întorsura Buzăului, la data de 27 octombrie 1988, potrivit Hotnews.ro.

Vremea în perioada 6 – 9 octombrie

În următoarele zile vom avea parte de o vreme normală din punct de vedere termic pentru această perioadă în regiunile intracarpatice, chiar ușor mai rece în a doua parte a intervalului. În schimb, în sud și sud-est, temperaturile vor fi peste norma climatologică în prima parte a intervalului, urmând ca numai de joi și vineri acestea să revină la valori conforme cu media climatologică.

Motivul acestei “împărțiri termice teritoriale” la nivelul României o va constitui un front atmosferic rece, care va încetini pe măsură ce se va deplasa către estul continentului, fiind cvasi-blocat în cea mai mare parte a timpului de către o zonă de presiune ridicată situată în zona Rusiei europene.

Ce s-a întâmplat în România Și Turcia astăzi.

Din cauza poziționării pe linia frontală a țării noastre ,dar și a advecției de aer cald dinspre nordul Africii, îndeosebi în prima parte a intervalului în mai toată țara își vor face apariția tardive manifestări de instabilitate atmosferică specifice sezonului cald: averse de ploaie însoțite de frecvente descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului ce pot lua temporar aspect de vijelie.