Ce s-a ales de satul lui Moromete. Cum arată acum locul care a fermecat România. Timpul parcă s-a oprit în loc aici (foto)
La câțiva km de locul în care s-a născut Marin Preda, în apropierea Bucureștiului, se află satul lui Ilie Moromete, țăranul autentic român care a impresionat prin caracterul său toți copiii ce i-au citit povestea. Aici s-au filmat și Moromeții 1 și 2. Locul a rămas intact; totul aici e magic. Foto
Cum arată satul lui Ilie Moromete
Satul Talpa este locul în care s-a născut universul familiei Moromete, prin care Marin Preda și-a asigurat nemurirea tocmai prin arta prin care a zugrăvit atât oamenii, cât și spațiul acțiunii. Mai mult ca sigur, scriitorul va trece întotdeauna drept unul de top, datorită scrierilor sale cu tematică țărănească.
Remarcabile din acest punct de vedere sunt, fără îndoială, multe dintre operele lui Marin Preda. Cel mai reprezentativ rămâne romanul Moromeții. În Talpa, în Teleorman, la aproximativ 100 de km distanță de București și câțiva km de satul natal al scriitorului, se află spațiul în care s-au filmat Moromeții 1 și 2.
Aici timpul pare că s-a oprit în loc. Când tranzitezi satul, ai senzația că te întorci în copilărie, pe când citeai romanul Moromeții și încercai să îți imaginezi cum arătau locurile acțiunilor. Este un sat rustic, pitoresc, parcă neatins de mișcarea modernismului.
Ce poți vizita în cătunul Talpa
Locuința personajului Ilie Moromete din satul Talpa, din Teleorman, a devenit muzeu, astfel încât poate fi vizitată de oricine își dorește să vadă spațiul de acțiune al unui țăran român inteligent, glumeț, dur și sensibil deopotrivă. Dacă vrei să-i descoperi lumea, notează această destinație pe listă.
La locuința lui Ilie Moromete poți să vizitezi și platourile de filmare, care au fost păstrate intacte de-a lungul anilor. Aici se află celebra casă a Moromeților, birtul din sat, casa surorii lui Ilie Moromete și alte locuri ce au jucat rolul scenelor din filmele Moromeții 1 și 2.
Unde poți dormi și ce poți mânca
Mâncarea nu lasă deloc de dorit în satul Talpa. Gospodinele gătesc doar cu produse din propriile lor gospodării, așa că vei avea negreșit o experiență culinară autentică: pâine la țest, mâncare de ștevie cu ou, plăcinte ca la mama acasă și pui la ceaun cu mult usturoi.
Dacă faci cale lungă până la satul Talpa, nu trebuie să-ți faci griji privind locurile de cazare. Poți rămâne și peste poate în cătun, cazat la locuitorii din zonă. Sătenii au pus la dispoziția turiștilor circa 20 de locuri pentru a rămâne peste noapte. În acest sens, poți consulta pagina de Facebook Asociația Talpa.