Ce s-a ales de satul din România unde soarele răsare de două ori. O adevărată lovitură

de: Ioana Bucur
16 09. 2023

Un colț al țării cu o poveste fascinantă, înghețat parcă în timp, pe care doar câteva sute de suflete îl numesc acasă și care a devenit celebru datorită unui fenomen spectaculos. Ce soartă a avut satul din România unde soarele răsare de două ori. Ce au decis autoritățile.

Un colț unic al țării

O priveliște ce taie respirația tuturor celor ajung acolo, o arhitectură aparte, fiecare plimbare pe străduțele sale este parcă o călătorie în timp și un fenomen spectaculos, dar care poate fi observat doar într-o anumită perioadă a anului. Este o destinație de vacanță ce merită vizitată cel puțin o dată în viață!

Satul din România unde soarele răsare de două ori se găsește în județul Alba, la în jur de 24 de kilometri de Aiud. Este considerat și unul dintre cele mai frumoase din țară, cei 600 de oameni care trăiesc în prezent în această localitate au grijă ca fiecare casă să fie îngrijită așa cum se cuvine.

Satul Rimetea este o mică așezare de la poalele Munților Trascău. A devenit celebru pentru un fenomen spectaculos. La este de localitate sunt zecile de creste ale vârfului Piatra Secuiului. Două dintre acestea sunt responsabile pentru o iluzie ce îi fascinează pe vizitatori.

Te-ar putea interesa și: Satul din România în care au rămas doar pensionarii. Bătrânii locuiesc în palate luxoase. Cel mai bogat loc de la noi din țară

Acesta este satul din România unde soarele răsare de două ori

Dimineața, în timp ce soarele răsare, astrul se înalță după prima creastă și apoi dispare în spatele celei de-a doua. Apariția, dispariția și reapariția luminii răsăritului creează iluzia că soarele răsare de două ori. Fenomenul poate fi admirat doar într-o anumită perioadă a anului, în lunile iunie și iulie.

În anul 1870, un incendiu devastator a distrus satul Rimetea aproape în totalitate, fiind reconstruit de localnici.

Ce s-a ales de satul din România unde soarele răsare de două ori. O adevărată lovitură

Astăzi, sursa principală de venit a locuitorilor este turismul. An de an, Rimetea atrage mii de vizitatori. Turiștii pot vizita și biserica unitariană din centrul localității și pot admira și moara de apă de la marginea satului, considerată cea mai veche din zonă – construită în 1752.

Te-ar putea interesa și: Satul din România unde toate femeile rămân însărcinate. Poate intra în Cartea Recordurilor

Ce au decis autoritățile

Istoria și frumusețea sa au fost ingredientele ce i-au convins pe cei de la Ministerul Culturii să includă satul Rimetea pe lista propunerilor României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, o veste uriașă pentru mica așezare.

Satul Rimetea a primit, în anul 1999, premiul Europa Nostra al Comisiei Europene. În 2000, a fost numit zonă arhitecturală și urbană protejată de către Oficiul Național al Monumentelor Istorice.