Ce români vor primi mai mulți bani de la 1 ianuarie 2024. Cum pot lua venitul minim de incluziune
Sunt puțin români care știu, sau au aflat, despre venitul minim de incluziune, o recomandare adoptată la nivel european, în ianuarie 2023 de către Comisia Europeană. Astfel, toate cele 27 de state membre au acum obligația de a introduce acest venit, iar conform autorităților române, banii vor fi dați începând cu 1 ianuarie 2024. Citește mai departe și află ce români vor primi mai mulți bani de la 1 ianuarie 2024, și cum pot lua venitul minim de incluziune.
În ianuarie 2023, Consiliul European a adoptat o recomandare privind venitul minim de incluziune
La începutul acestui an, ca urmare a măsurilor fiscale ulterioare crizelor economice, la nivelul Consiliului Europei s-au stabilit câteva recomandări privind așa-numitul venit minim de incluziune.
Conform decizie, recomandarea Consiliului vizează combaterea sărăciei și a excluziunii sociale și urmărirea unor niveluri ridicate de ocupare a forței de muncă prin promovarea unui sprijin adecvat pentru venituri, iar recomandarea adoptată la începutul acestui an venea ca urmare a unui act normativ prezentat de Comisie în septembrie 2022.
Recomandarea era adoptată pentru a garanta tuturor cetățenilor din cele 27 de state membre venitul minim de incluziune care să asigure incluziunea activă, în care se precziează:
”Recomandarea stabilește modul în care statele membre își pot moderniza sistemele de venit minim pentru a le face mai eficiente, scoțând oamenii din sărăcie, promovând în același timp integrarea pe piața muncii a celor care pot lucra.”
Ce este venitul minim de incluziune
Conform precizărilor din documentul aprobat de CE, venitul minim de incluziune este reprezentat de ”plăți în numerar care ajută gospodăriile care au nevoie de acesta să acopere diferența până la un anumit nivel de venit pentru a plăti facturile și a duce o viață demnă”.
”Acestea sunt deosebit de importante în perioadele de recesiune economică, ajutând la atenuarea scăderilor veniturilor gospodăriilor pentru persoanele care au cea mai mare nevoie, contribuind astfel la o creștere durabilă și favorabilă incluziunii.”, se mai arată în rezoluția CE.
Află despre: Veste de ultim moment pentru elevii din România pentru bursele sociale
Ce români vor primi mai mulți bani de la 1 ianuarie 2024
În acest context, la București s-a luat decizia ca de la 1 ianuarie 2024 o anume categorie socială să primească aceste sume, sub forma unui venit minim de incluziune. În legislația românescă, cu mult înainte de adoptarea acestei rezoluții, exista un cadru legislativ, Lgea 196/2016, creată tot pe baza unor recomandări europene, de a introduce în piață, mai ales pentru categoriile defavorizate acest venit minim de incluziune.
Conform cadrului legal, categoriile beneficiare sunt acele familii cu venituri mici, mai ales cele care primesc ajutor social și alocațiile pentru susținerea familiei, iar conform cadrului legal, aceste categorii vor trbi să se înregistrze în perioda 1 noiembrie – 31 decembrie a.c., pentru a bveneficia de venitul minim de incluziune.
Cum pot lua venitul minim de incluziune
Conform legii cadru din 2016, și pe baza recomandării adoptate de CE, se precizează și care este scopul acestui venit minim, precum și care sunt categoriile ce vor putea beneficia de sumele aferente pentru venitul minim de incluziune, după cum urmează:
- Are ca scop prevenirea și combaterea sărăciei și a riscului de excluziune socială și înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat.
- Se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani și are ca scop prevenirea sărăciei și încurajarea participării copiilor la educație, înlocuind alocația pentru susținerea familiei.
Vezi și: Românii care nu mai primesc ajutoare sociale. Rămân şi fără vouchere
Se mai face precizrea că se va lua în calcul venitul de care aceste familii le au, dar și în cazul persoanelor singure, dar și pe baza altor criterii, după cum urmează:
- componența familiei,
- calitatea de persoană în vârstă,
- participarea la educație.
Înregistrarea se face pe baza unei singure cereri și venitul minim de incluziune va fi acordat ca sumă unică lunară, iar documentele necesare sunt următoarele:
- Formularul standard de cerere VMI, care conține date privind solicitantul şi date privind componenţa familiei;
- Declaraţia pe propria răspundere;
- Angajamentul de plată (pentru situaţiile în care se pot constata drepturi acordate necuvenit);
- Actul de identitate al solicitantului şi al membrilor familiei;
- Adeverinţe de venit pentru toate sursele de venit;
- Certificat de naştere pentru fiecare copil;
- Certificatul de deces pentru oricare membru decedat al familiei;
- Dovada şcolarizării pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 16 ani;
- Alte documente specifice situaţiei solicitantului/beneficiarului.
Care este modalitatea de calcul pentru venitul minim de incluziune
Normele în vigoare, precum și cele enunțate de CE, în recomandarea adoptată în ianuarie, prevăd și modalitatea de calcul a sumelor pe care beneficiarii le vor primii din partea statului, în contul acestui venit minim.
Citește și: Vouchere de 25.000 de lei de la stat. Proiectul care ar putea schimba viaţa multor români
Concret, venitul minim de incluziune se va calcula prin diferența dintre quantumul maxim prevăzut în Legea 196/2016, și anume 275 de lei pe lună pe membru de familie, sau tot conform aceleiași legi, la 400 de lei pe lună, dacă este cazul unei persoane singure, dar care va trebui să aibă vârsta de cel puțin 65 de ani, și un alt quantum, cel al venitului net calculat în baza aceleiași legislații, Legea 196/2016, iar sumele se vor împărți, după cum urmează:
Pentru familii cu mai multe persoane:
- 107 lei, pentru familia cu un copil;
- 214 lei, pentru familia cu 2 copii;
- 321 de lei, pentru familia cu 3 copii;
- 428 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi.
Pentru familii monoparentale:
- 120 de lei, pentru familia cu un copil;
- 240 de lei, pentru familia cu 2 copii;
- 360 de lei, pentru familia cu 3 copii;
- 480 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi
Pentru familii cu venituri între 276 și 700 lei pe lună:
- 85 de lei, pentru familia cu un copil;
- 170 de lei, pentru familia cu 2 copii;
- 255 de lei, pentru familia cu 3 copii;
- 340 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi
Pentru familii monoparentale cu venituri între 276 și 700 lei pe lună:
- 110 lei, pentru familia cu un copil;
- 215 lei, pentru familia cu 2 copii;
- 325 de lei, pentru familia cu 3 copii;
- 430 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi
Conform legii, la aceste sume se mai face precizarea că ”Dacă din calcul rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, atunci se acordă 50 de lei. ”