Ce români au cele mai mari șanse să fie afectați de virus. Ce spun cifrele de până acum
Toți oamenii trebuie să aibă grijă de sănătatea lor și de a celor din jur. Unii dintre ei mai mult, pentru că s-a demonstrat că există o categorie predispusă să se îmbolnăvească. Ce spun cifrele de până acum și cine are cele mai multe șanse să fie afectat cu coronavirus?
Ce români au cele mai mari șanse să fie infectați cu coronavirus
Specialiștii au oferit o nouă statistică oficială care aduce griji în plus pentru unii români care au mai multe șanse să se îmbolnăvească de coronavirus decât alții. Institutul Național de Sănătate Publică a analizat toate cazurile confirmate din perioada cuprinsă între 26 februarie și 5 aprilie, moment în care erau înregistrate nu mai puțin de 4.051 de persoane infectate pe teritoriul României, din care 181 de decese.
Datele oficiale analizate de INSP au arătat că femeile au fost mai predispunse îmbolnăvirii de COVID-19, dar cu toate asta rata mai mare a deceselor vine în rândul bărbaților. Cazurile confirmate au fost concentrate la vârstele adulte, 78% din ele fiind înregistrate la persoane cu vârste cuprinse între 30-69 de ani. Vârsta media a cazurilor a fost de 66, iar a deceselor este mai mare decât 66. Subliniem faptul că toți aveau un istoric medical precar cu boli cronice asociate. Statistica arată că, din totalul celor decedați, 63,5% au fost bărbați.
„Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive”
„Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%”, a explicat Gabriela Ioniţă, purtător de cuvânt al DSP Botoșani.
4 pași importanți pentru a preveni infectarea
1. Spălați-vă mâinile de multe ori
Spălarea mâinilor elimină virusul.
2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute
Mențineți distanța de cel puțin un metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.
3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile
Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel evitați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile.
Mâinile intră în contact cu suprafețele contaminate de virus răspândindu-se în tot corpul.
4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți
Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați mâinile. Dacă în momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile, puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.