25 mart. 2023 | 16:58

Ce reprezintă simbolul acesta de pe maşinile din România. E des întâlnit în trafic, dar puţini ştiu ce semnificaţie are

Utile
Ce reprezintă simbolul acesta de pe maşinile din România. E des întâlnit în trafic, dar puţini ştiu ce semnificaţie are
Tu știi ce reprezintă simbolul acesta de pe maşinile din România? E des întâlnit în trafic, astfel încât e bine să îl cunoști.

Tu știi ce reprezintă simbolul acesta de pe maşinile din România? Este deseori întâlnit în trafic, însă puțini conaționali știu la ce anume face trimitere. S-ar putea să te surprindă, însă are conotații religioase. Află în rândurile de mai jos cine sunt persoanele care folosesc acest simbol și ce indică.

Ce reprezintă simbolul acesta de pe maşinile din România

Nu mai este o noutate faptul că mulți români obișnuiesc să lipească tot felul de simboluri sau însemne pe autoturismele lor – și nu numai. Fiecare dintre acestea este ales pentru a fi vizibil, în principiu. Participanții la trafic le folosesc pentru a transmite un mesaj celor din jur, chiar și în mod inconștient.

Tu ai remarcat un pește pe mașinile șoferilor din trafic vreodată? Este un simbol care a devenit popular în România, în ultimii ani de zile. Este folosit și pe cărți de vizită, reclame sau afișe, nu doar pe autoturisme. Playtech Știri îți explică ce mesaj ascunde, de fapt.

Simbolul face referire la echivalentul termenului pește în limba greacă, anume „ichthys”. Literele care formează acest cuvânt nu au fost alese la întâmplare: I provine de la Iesous, CH de la Christos, TH de la Theou, Y de la Yios, iar S de la Soter. Împreună, s-ar traduce astfel: Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul.

Cine sunt persoanele care folosesc acest simbol, în general

În România, acest simbol este din ce în ce mai des întâlnit în trafic. Este expus, de cele mai multe ori, pe mașinile adepților anumitor culturi religioase, dintre care amintim cultul creștin baptist, creștin după Evanghelie și cultul creștin penticostal.

Nu este de mirare că simbolul este folosit din ce în ce mai des de către participanții la trafic, dacă ne gândim la faptul că, de la ultimul recensământ, penticostalii sunt cei care au câștigat cei mai mulți adepți. Cultul creștin penticostal prezintă cu 42.000 mai mulți membri, potrivit informațiilor actualizate.

Ce alte conotații poate să aibă simbolul în formă de pește

Simbolul pește nu face referire doar la Iisus Hristos. Teologul din secolul al II-lea, Tertulian, spunea: „Noi, peștii, după chipul lui Ihthys al nostru, Iisus Hristos, ne naștem în apă”. Astfel, s-a creat o paralelă între pești și persoanele care ajungeau să se convertească la creștinism.

Citește și: Butonul secret de la mașină pe care șoferii nu știu să-l folosească. Foarte mulți fac greșeala asta

Peștele are și alte conotații, fiind cunoscut, din punct de vedere teologic, datorită scenei în care Iisus Hristos a recurs la o minune pentru a hrăni oameni flămânzi. Potrivit legendei, acesta a hrănit 5.000 de oameni din doar doi pești și cinci pâini, pe care le-a înmulțit după ce a rostit o rugăciune către Dumnezeu.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață
Digi24
O femeie s-a dus la spital pentru investigații, dar a aflat că este deja moartă. Iar neplăcerile au continuat să apară
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre noua lui parteneră
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Este o veste devastatoare. Un celebru actor a murit la doar 38 de ani
Capital.ro
Masa de Paște fără grija kilogramelor în plus. Sfaturi pentru păstrarea greutății și evitarea problemelor digestive
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Veste bună de PAȘTE. Fondurile de PENSII au crescut
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro