Ce religie are președintele Klaus Iohannis. De ce etnia lui a fost mereu un dezavantaj în fața românilor
Actualul președinte al României, Klaus Iohannis are un dezavantaj mare atunci când candidează pentru alegerile prezidențiale, funcție care este de ”reprezentare națională”, după cum afirmă sociologul Alfred Bulai. Acest dezavantaj a reieșit și din sondajele făcute și este legat de etnia și religia acestuia. Care este religia și etnia președintelui Iohannis?
Dezavantajul lui Klaus Iohannis în fața românilor: religia și etnia
În 2014, pe când se afla în funcția de premier al României, Victor Ponta, președinte PSD la vremea aceea, își lansa candidatura pentru alegerile prezidențiale când a făcut următorul comentariu:
„Nu e nimic de reproșat că e etnic german, dar nici mie nu trebuie să-mi fie reproșat că sunt român. Sunt în România și mă mândresc ca sunt român. La fel e discuția despre religie, nu e nimic rău că e protestant, dar eu sunt ortodox. Nu cred că va fi un subiect, dar nici nu vreau să creăm un anumit complex – să vină cineva din afară, ca noi nu suntem în stare. Avem resursele noastre, ca țară, de a ne dezvolta. Nu cred că e un defect pentru Iohannis că e german, dar să nu-mi reproșeze mie cineva că sunt român sau că sunt ortodox”, a declarat Victor Ponta la cea vreme.
Comentariile sociologului Alfred Bulai
Printre comentariile făcute de către sociologul Alfred Bulai, pentru Ziare.com car a fost întrebat dacă etnia și religia lui Iohannis reprezintă cu adevărat o problemă pentru electoratul român, se numără și următorul:
„Este un dezavantaj evident, pe care PNL l-a asumat, că doar nu e o necunoscută, nu e vorba de ceva despre care aflăm mâine. E o asumare a partidului ca atare. Desigur, e evident că simpatia pentru germani mai există cât de cât în România, dar, atenție, în anumite zone și la anumite categorii sociale!”
Un „handicap sever” – Religia
Sociologul Alfred Bulai a mai adăugat că Klus Iohannis este dezavantajat din pricina faptului că nu este de religie creștin ortodoxă:
„faptul că nu este ortodox e un handicap sever evident, pentru că nu toată lumea, dar o parte a populației din România va avea o problemă cu asta, cu siguranță”, a mai adăugat sociologul.
Biserica Ortodoxă Română și politica
Sociologul Alfred Bulai, mai avea o bănuială, conform căreia:
„Biserica Ortodoxă Romană va face chiar campanie împotriva lui Iohannis; sigur, nu la televizor, ci prin preoți, la țară”.
„Dvs. acum vedeți că se implică Biserica în politică?! Se implică de douăzeci de ani. Numai că nu va fi nimic de comentat în spațiul public. Nu o să vedeți poziții oficiale ale Patriarhiei sau ale demnitarilor religioși la nivel înalt, dar la nivel local nu aveți de unde ști ce fac preoții”, a mai declarat Alfred Bulai.
Popularitatea lui Klaus Iohannis
Iohannis s-a bucurat de popularitate și de rezultate bune în sondaje ani la rând, iar socialogul Bulai a fost rugat să explice de ce ar fi religia și etnia o problemă în acest caz:
„Klaus Iohannis a stat bine în sondaje la el, la Sibiu, dar la primărie lumea votează individul, nu neapărat culoarea politică – asta e cu totul secundar. În plus, Iohannis nu aparține unui partid adevărat – Forumul German nu e chiar un partid. Și mai ales nu e un partid cu care să se afle un alt partid din România în dispute, care să creeze polarități.
(…)De exemplu, dacă luați o supervedetă care se bucură de o simpatie extraordinară în România, nu înseamnă că ea va fi și votată pentru președinție. Era un caz celebru în America anilor ’40, cu un realizator de emisiuni radio care avea 2 milioane și jumătate de ascultători în fiecare seara, dar care a intrat în politică, a candidat și a primit circa 30.000 de voturi, deși era foarte apreciat și simpatizat”, a comentat Alfred Bulai.
Rezultatele la nivel local nu asigură victoria
Victoria la nivel național nu este asigurată în mod automat de către rezultatele excelente obținute la nivel local:
„Să știți că în România sunt primari de localități care au avut rezultate de-a lungul timpului mult peste Klaus Iohannis, unii au câștigat și cu peste 90%, dar nu ar face doi bani dacă ar fi scoși în lupta națională. Și nu uitați un lucru, Klaus Iohannis a fost tot timpul primar la Sibiu, iar Sibiul e mai mic decât orice sector din București”, a mai adăugat sociologul.