Ce pune Adi Hădean în zacusca de fasole. Așa dă cel mai bun gust, ce ingrediente folosește

de: Mariana Olteanu
19 09. 2023

Zacusca de fasole este vedeta toamnei. Acest preparat este nelipsit de pe raftul gospodinelor. Cunoscutul chef Adi Hădean a dezvăluit rețeta după care acesta face preparatul tradițional. Iată ce trebuie să faci!

Rețeta lui Adi Hădean de zacuscă de fasole

România se poate mândri cu o mulțime de mâncăruri tradiționale. Printre acestea se numără și zacusca de fasole. Bucătarul Adi Hădean a dezvăluit celebra rețetă. Înainte de a te apuca de treabă, trebuie să te asiguri că ai următoarele ingrediente:

  • un kg de ceapă curăţată
  • 500 de g de morcovi rași
  • un kg de ardei kapia
  • un kg de ardei gogoşar
  • 700 de g de fasole cu bob lat
  • două kg de roşii
  • 700 de ml de ulei
  • sare
  • piper
  • foi de dafin

Citește și: Chef Adi Hădean, mărturisire revoltătoare despre litoralul românesc. Ce ar fi văzut pe nisip, aproape de apă

Mod de prepare

Primul pas constă în punerea boabelor de fasole în apă rece. După câteva ore, putem schimba apa. Ulterior, conținutul vasului se pune pe foc. După ce dă în clocot, este necesar să schimbăm din nou apa. În așa fel, fasolea se va înmuia mai bine.

După ce ne asigurăm că fasolea este fiartă bine, o putem da în două jumătăți. Prima jumătate o pasăm. Următorul pas constă în spălarea ardeiului kapia și al ardeiului gogoșar.

Ulterior, după ce se coc se pun într-o oală și se acoperă cu un capac ca să se înăbuşe și să se curețe mai uşor. În pararel, putem pune apa la fiert într-o oală. Peste aceasta adăugăm roșiile crestate. Acestea se lasă preț de câteva minute pe foc, după care se scot și se toc mărunt.

După aceea, tocăm ceapa și o călim până când devine sticloasă. Când aceasta ajunge la forma dorită putem adăuga morcovul ras dar și ardeiul tocat.

Citește și: De ce fermentează zacusca de fasole. Greșelile pe care le fac și gospodinele cu experiență

Secretul bucătarului Adi Hădean

”Adăugăm roşiile toacate, cu tot cu zeamă lăsată, sarea, piperul şi foile de dafin şi fierbem zacusca până se pătrund legumele, aproximativ 40 minute, amestecând des. Adăugăm fasolea pasată, fierbem 10 minute, apoi adăugăm boabele de fasole şi mai ţinem pe foc 10 minute.

Zacusca e gata când începe să se ridice uleiul la suprafaţă. Spălăm borcanele şi capacele şi le punem în cuptor, pornim cuptorul şi le lăsăm 10-15 minute, până se usucă bine. Turnăm zacusca în borcanele scoase din cuptor, punem capacul şi îl strângem bine. Învelim borcanele într-o pătrură şi le lăsăm să se răcească încet, apoi le punem în cămară.”, notează chef Adi Hădean pe blogul său adihadean.ro.

Citește și: Uită de vinetele din zacuscă! Ingredientul care îi dă un gust nemaipomenit, dulceag