Ce pun gospodinele din Moldova în zacuscă. Ingredientul secret care schimbă tot gustul
Rețeta clasică de zacuscă este un amestec de gogoșari, ardei, vinete și roșii sau pastă de roșii, iar secretul său constă în coacerea legumelor pe plită.
Cum se face zacusca în Moldova
Zacuscă de vinete în stil moldovenesc! În această perioadă a anului, toate gospodinele se pregătesc pentru sezonul rece, conservând legume, făcând compoturi, dulcețuri și zacuscă. Și când vine vorba de zacusca de vinete, este imposibil să nu recunoști că zacusca de vinete în stil moldovenesc este, poate, cea mai delicioasă dintre toate.
Această rețetă de zacuscă de vinete în stil moldovenesc este nu doar simplu de preparat, dar și extrem de gustoasă, având puterea de a impresiona chiar și cele mai rafinate gusturi. Deși procesul de preparare este ușor, gustul deosebit pe care îl vei savura în timpul iernii, mai ales atunci când ai oaspeți, va fi o adevărată încântare atunci când vei deschide un borcan.
În mod obișnuit, în Moldova, zacusca de vinete se prepară în mai multe rânduri și în cantități mai mici, pentru a asigura un gust excepțional de fiecare dată.
În plus față de gustul excepțional, rețeta de zacuscă de vinete în stil moldovenesc este și extrem de sănătoasă, deoarece include exclusiv legume precum vinete, ardei sau gogoșari, ceapă și ulei.
Pentru a obține un gust remarcabil, în Moldova, vinetele și ardeii kapia sau gogoșarii sunt coapte pe plită până când coaja devine carbonizată, ceea ce le conferă o aromă specială. De asemenea, în rețeta de zacuscă de vinete în stil moldovenesc, nu se adaugă o cantitate mare de ceapă și ulei, pentru a evita ca zacusca să devină prea grasă și să provoace arsuri stomacale.
Ingrediente
2,5 kg vinete proaspete,
1 kg ardei kapia sau gogoșari proaspeți,
200 g ceapă gata curățită,
250 ml ulei de floarea soarelui,
500 ml suc gros de roșii,
2 lingurițe de sare,
1 linguriță de piper măcinat și câteva foi de dafin.
Vinetele și ardeii kapia sau gogoșarii se coc pe plită, apoi se transferă într-o cratiță mare, adăugând și puțină sare peste ele și acoperind cratița cu un capac. După aproximativ 20 de minute în această cratiță, vinetele, ardeii kapia și gogoșarii se vor curăța mult mai ușor și uniform.
Apoi, vinetele se toacă cu un cuțit din inox sau din lemn și se lasă la scurs, ideal pe un fund de lemn. Ardeii și gogoșarii se curăță, le sunt îndepărtate cotoarele și semințele, apoi se taie în fâșii și se lasă la scurs. Între timp, ceapa se toacă fin.
Într-o cratiță mare, adesea folosită și în anii anteriori în zona Moldovei, se pune ceapa tocată mărunt și uleiul. Cratița se așază pe foc mic, folosind un disc metalic pentru a distribui căldura uniform. Ceapa se călește la foc mic câteva minute, apoi se adaugă ardeii copți și se mai lasă pe foc încă câteva minute.
Apoi se adaugă vinetele tocate, sucul de roșii și, după gust, sarea, piperul și foile de dafin. Se amestecă bine pentru a uniformiza ingredientele și se lasă să fiarbă la foc mic, astfel încât apa din legume să se evapore.