Ce pun gospodinele din Moldova în aluatul gogoșilor de post. Ingredientul care le transformă într-un deliciu
Este binecunoscut faptul că în Moldova mâncarea este delicioasă, atât cea de post, cât și cea de dulce. Dacă te întrebi ce pun gospodinele din Moldova în aluatul gogoșilor de post, atunci trebuie să le cunoști secretul ca să poți recrea această rețetă delicioasă de post. Gogoșile îți vor ieși pufoase, aerate și aromate, iar ceilalți nici nu vor simți că sunt de post.
Ce pun gospodinele din Moldova în aluatul gogoșilor de post
Pentru această rețetă ai nevoie:
- 25 g drojdie proaspătă
- 1 lingură de zahăr
- 600g făină
- 1 praf de sare
- 1 pliculeț zahăr vanilinat
- Esență de rom
- Esență de vanilie
- Coajă rasă de portocală
- 150g zahăr
- Apă călduță
Pentru început, freacă drojdia cu o lingură de zahăr până se lichefiază bine. Apoi, amestecă sarea cu făina și toarnă drojdia. Adaugă zahărul, zahărul vanilinat, esențele, coaja de portocale și începe s torni apa călduță până când formezi un aluat elastic, moale.
Frământă bine adăugând ulei pe parcurs și folosește pumnii pentru a obține un aluat moale, care atunci când îl apeși își revine la forma inițială.
Aluatul trebuie să stea la crescut pentru minimum o oră, într-un lighean uns cu ulei și acoperit cu folie alimentară și un prosop curat.
Acesta trebuie să stea într-un loc ferit de curenți de aer și călduț până își dublează volumul.
Vezi și: Gogoși cu griș, ca la bunica acasă. Cel mai simplu și delicios desert de post
Formarea gogoșilor
Când aluatul și-a dublat volumul, pune puțin ulei pe blatul de lucru, ia jumătate din aluat și întinde-l bine, cam de 1 centimetru jumate pe toată masa.
Cu ajutorul unui pahar, formează gogoși și lasă-le pe masă. Acoperă gogoșile formate cu un prosop și pune ulei la încins într-o crăticioară.
După 10-15 minute, pune câteva gogoși în uleiul încins, la foc mediu spre mic și lasă-le la prăjit până se rumenesc pe fiecare parte.
Coca rămasă de la formarea gogoșilor o poți rula din nou într-o foaie de aluat și să continui să le formezi cu ajutorul unui pahar.
Când scoți gogoșile fierbinți din ulei, pune-le pe un șervețel de hârtie absorbant, apoi dă-le prin zahăr pudră pe ambele părți când s-au scurs de ulei.
Vei obține gogoși pufoase, aromate datorită cojii de portocale și a esențelor, aerate pentru că aluatul a stat la dospit mult timp și delicioase, pe care toți le vor iubi.
Dacă vrei, le poți umple cu gem de casă sau cu dulceață ori le poți servi ca atare, cu zahăr pudră.