Ce prețuri sunt la chirii în București. Zona surpriză unde plătești mai mulți bani + cât au scăzut prețurile în nordul Capitalei
Prețurile medii ale chiriilor din București au început să crească din a doua jumătate a anului 2015 și au continuat în pantă ascendentă până în 2020. În octombrie 2019, prețurile au explodat. Costurile în Capitală, zona unde plătești mai mult și explicațiile președintelui Asociației Brokerilor Imobiliari.
Cum evoluează chiriile pe zone în București? Cât costă o garsonieră sau un apartament?
Garsoniere
La nivelul întregii Capitale, prețul mediu al chiriilor a scăzut cu aproape 10% în anul 2020 comparativ cu anul 2019. În perioada iunie-august, chiria medie pentru garsoniere a fost de 260 de euro, față de media de 280 de euro din anul trecut.
Apartament cu 2 camere
Și aici prețurile au scăzut cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. De la o chirie de 410 euro s-a ajuns la una medie de 380 de euro.
Apartament cu 3 camere
Prețul mediu al unui apartament cu 3 camere în București este de aproape 800 de euro. Costul a înregistrat o scădere de aproximativ 5% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar și față de trimestrul precedent.
Aici plătești mult
Prețul mediu al unei garsoniere în zonele Aviației și Băneasa este de 345 de euro. Un apartament cu 2 camere este 581 de euro, iar pentru unul cu 3 camere chiria ajunge la 826 de euro. Apartamentele cu 4 sau mai multe camere au valoarea medie a chiriei de 1.200 de euro. Casele și vilele se situează în jurul valorii de 1.500 de euro.
Scădere pe nordului
Ca variație, se remarcă o scădere a prețului mediu de închiriere al garsonierelor pe zona de nord din ultima perioadă. Apartamentele cu 2 camere din zona de nord rămân la un nivel asemănător în acest trimestru comparativ cu perioada aprilie – iunie, scăderea din iulie fiind compensată de o creștere în august. Zonele Floreasca și Dorobanți, cunoscute ca fiind cartiere exclusiviste ale Bucureștiului, au avut un traseu similar în ceea ce privește prețurile de închiriere, cu excepția vilelor și apartamentelor mari, potrivit profit.ro.
Explicațiile experților în domeniu
„Chiriile sunt strâns legate de dotările pe care le are proprietatea respectivă. E drept că toamna explodează cererea, dar poate nu și prețurile. În decembrie fac implozie și se duc înapoi. În nord e cea mai scumpă zonă pentru că acolo sunt campusurile de birouri, deci aici este cererea cea mai mare. Dar mulți oameni locuiesc în sud și muncesc în nord”, a declarat Dragoş Vîlceanu, preşedinte al Asociaţiei Brokerilor Imobiliari, la Antena 1.