Ce preț infim are un hectar de teren agricol în România. Nu e de mirare că investitorii străini vin aici

de: Ștefan R. Apostol
16 09. 2021

Agricultura românească pe lângă faptul că este într-un declin, este și cea mai ieftină când vine vorba de prețul la hectar. Fermierii români încearcă să-și țină afacerile, dar banii subvenționați de stat sunt puțini. În același timp proiectele pe fonduri europene nerabursabile sunt puține. Multe dintre aceste proiecte sunt fără efect de cele mai multe ori.

Prețul la hectar în agricultura românească cel mai mic în Europa

Conform unor date, la nivelul anului 2012, prețul la hectar în agricultura românească creștea. Cu toate astea , tot în 2012, era cu 3 până la 7 ori mai mic decât în majoritatea țărilor europene, potrivit unui raport de la acea vreme. De exemplu, în 2011, prețul pe hectar în România a fost de 1.972 de euro, în creștere de la 1.700 de euro în 2010.

În comparație, la nivel regional, un hectar de teren arabil a costat în 2012 cel mai puțin în regiunea Yugozapaden din Bulgaria, în medie 1.165 de euro la hectar. De atunci au trecut 9 ani, iar astăzi media acestor prețuri în agricultura românească a ajuns la 6.000 de euro la hectar. Specialiștii din agricultura românească spun că există un potențial imens de investiții, existând și potențiali investitori.

„În unele zone ale ţării şi pentru anumite tranzacţii preţul a sărit de 10.000 de euro, dar media naţională este sub această valoare.

Credem că există o tendinţă naturală de creştere a preţului terenului agricol, deoarece este un activ stabil, dorit de mulţi investitori, dar nu vedem pentru perioada următoare o creştere accelerată.“, a spus Robert Lisenche, director de investiţii al HoldeAgri Invest.

Investitorii sunt atrași de prețul mediu mai mic

Noile interese de investiții în agricultura românească vin și pe fondul creșterilor la nivel european la prețurile la hectar. România, din acest punct de vedere a devenit mai atractivă, spun specialiștii, iar agricultura românească are nevoie de investiții majore în această perioadă.

Datele publicate de Ministerul Agriculturii pentru 2021, spun că au fost scoase la vânzare aproximativ 20 de terenuri agricole cu o suprafață totală de aproximativ 30 de hectare. Alte oferte vorbesc de aproximativ 4.000 de hectare scoase la vânzare sau care așteaptă investiții majore.

La acest moment, conform unor date, în agricultura românească există terenuri agricole pentru investiții cu un grad de consolidare de 30-50%. Acestea au un preț de vânzare de aproximativ 4.500 – 5.000 euro / ha.

Olanda, de exemplu, a înregistrat cel mai scump preț de achiziție pentru un hectar de teren arabil, în medie de 63.000 EUR. Cu toate acestea, printre regiunile UE, cel mai scump preț pentru terenurile arabile a fost în regiunea Liguria din Italia.

În medie prețul ajunsese în 2016 la 108.000 de euro pe hectar, potrivit Eurostat. Republica Cehă a înregistrat cea mai puternică creștere a prețurilor la terenurile arabile între 2011 și 2016, urmată de Lituania, Estonia, Letonia și Ungaria, mai spune Eurostat.