Ce preț are trimiterea unui colet pe teritoriul Uniunii Europene, de fapt. Tot ce trebuie să știi
Odată cu intrarea României în spațiul european, a trebuit să ne aliniem inclusiv serviciile de expediere de colete poștale. Dacă până la aderare prețurile au fost mai scăzute, odată cu aderarea, România a trebuit să se integreze în ceea ce Uniunea Europeană numește planul de „Tarife publice pentru serviciile de livrare transfrontalieră de colete”. UE a pus la dispoziția celor care vor să trimită colete în spațiul european și o aplicație care-i poate ajuta să afle costurile reale, în funcție de volumul acestora.
Tarife publice pentru serviciile de livrare transfrontalieră de colete
La nivelul Uniunii Europene există un regulament, încă din anul 2018, cu privire la expedierea de colete. Acesta reglementează prețurile de expediere în tot spațiul european, iar România este obligată să respecte aceste reglementări.
„Unul dintre obiectivele regulamentului privind serviciile de livrare transfrontalieră este îmbunătățirea transparenței prețurilor. Regulamentul prevede că furnizorii cu 50 sau mai mulți angajați, precum și furnizorii stabiliți în mai multe țări ale UE, trebuie să furnizeze autorității naționale de reglementare respective prețurile naționale și transfrontaliere pentru până la 15 servicii de bază de livrare de colete, spune noul regulament european.
În anumite cazuri, autoritățile naționale de reglementare pot utiliza un prag de 25 de angajați pentru a ține seama de anumite condiții din țara lor. Comisia publică aceste prețuri aici.”, se precizează în regulamentul UE.
Conform aplicației puse la dispoziție de UE, prețurile sunt actualizate pe platformă în fiecare an la 31 martie. În general, tarifele reprezintă prețurile publice pe care un client trebuie să le plătească pentru livrarea unui articol dintr-o singură bucată în interiorul țării sau în altă țară din UE. În mod transparent, aceste prețuri de expediere pentru colete trebuie regăsite pe site-ul web al furnizorului și pe listele publice de tarife ale furnizorului.
Costurile medii de expediere pentru colete în Europa
Trebuie remarcat faptul că prețul afișat raportat de un furnizor pentru un serviciu de livrare de colete poate include anumite condiții și restricții. În multe cazuri, caracteristicile unui serviciu de livrare de colete pot fi diferite de la un furnizor la altul.
„Prețurile publicate sunt aplicabile începând cu 1 ianuarie ale fiecărui an și nu includ TVA. Acestea sunt raportate în moneda locală și în euro.
Pentru conversia în euro se utilizează cursul de schimb aplicat de Banca Centrală Europeană la 31 martie a fiecărui an.”, se mai precizează în regulamentul european.
România a avut costuri mari de expediere
Costurile de expediere pentru colete sunt unul dintre cei mai importanți factori pentru afacerile de comerț electronic. Este important să știți cât vă va costa trimiterea unui pachet. Dar costul mediu de expediere pentru colete este diferit în fiecare țară.
Indicele prețurilor de expediere din 2018 punea România, de exemplu, pe primul loc într-un top al țărilor europene, cu costuri destul de mari. Studiul din 2018 a examinat costurile pentru colete în 40 de țări diferite, dintre care majoritatea sunt din Europa. S-a analizat prețul de expediere a unui pachet standard de la UPS, DHL și Fedex, precum și de la companiile de transport locale.
Anul acesta, studiul celor de la Sellics, a scos în evidență un alt factor, cel puțin legat de România. Conform unei „hărți termice” s-a constatat care este costul mediu al trimiterii de colete de 2 kg prin intermediul transportului local expres.
„Scara arată cât de scump sau ieftin este să expediați un pachet. Culoarea roșie indicând un cost foarte scump, culoarea galbenă indicând un cost mediu și culoarea verde indicând costuri comparabile ieftine.
Aceste cifre sunt apoi exprimate ca procent de abatere.”, spun cei de la Sellics. (vezi galeria).
Pe hartă România, din nou, ocupă primul loc, situată în zona calbenă, cu un cost mediu situat sub -71,96%, fiind urmată de state precum Indonezia, Bulgaria sau Turcia.