Ce presupune noul Cod Silvic 2024. Devine interzis în România, anunțul făcut de ministrul Mediului
Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat recent noul Cod Silvic 2024, iar conform acestuia, au fost introduse noi măsuri dure, anunțul fiind făcut de ministrul Mediului. Citește mai departe și află ce presupune noul Cod Silvic 2024.
Anunțul făcut de ministrul Mediului despre noul Cod Silvic 2024
În ședința de guvern de ieri, de la palatul Victoria, a fost aprobat un nou proiect legislativ, și anume noul Cod Silvic 2024. Conform noului document legislativ, au fost introduse noi măsuri dure, mai ales în ceea ce privește combaterea tăierilor ilegale de păduri, și îndreptate preponderent împotriva mafiei lemnului.
De altfel, adoptarea cadrului legal, noul Cod Silvic 2024, avea să fie anunțată chiar de ministrul Mediului, Mircea Fechet, acesta declarând:
”Am aprobat în Guvernul României proiectul de lege care reglementează noul Cod Silvic.
(…) Este primul Cod Silvic din 2008 și până astăzi, este scris de la zero și este născut într-un context firesc”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, după ședința de Guvern.
Ce presupune noul Cod Silvic 2024
Tăierile ilegale de păduri au fost și încă mai sunt una din marile probleme cu care se confruntă România, iar demersuri legislative au mai fost și în trecut, precum este și Proiectul ‘DNA-ul pădurilor’, respins în Camera Deputaților în 2023, despre care inițiatorii din USR scriau la vremea respectivă că:
„DIIM va soluționa toate dosarele care privesc impactul de mediu generat de persoane fizice și juridice, în special, dar fără a se limita la, domeniul silvic, calitatea aerului, apei și solului, deșeuri, minerit și procese industriale.”, se preciza în proiectul propus de USR.
„Tăierile la ras vor fi interzise”
Dar, iată că la acest moment, ministrul PNL, Mircea Fechet vine și anunță adoptarea acestui nou act normativ, precizând și ce presupune noul Cod Silvic 2024:
„Tăierile la ras vor fi interzise în aproape jumătate din suprafața de pădure a țării. Până acum ele erau interzise doar în Parcurile Naționale.
Vom extinde această interdicție. Codul silvic va permite statului să își asume împădurirea terenurilor care au fost despădurite și abandonate de proprietar. Totodată, stabilim cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure prin monitorizarea video a drumurilor de acces în pădure și implementarea sistemului de imagini satelitare.
Propunem suspendarea dreptului de acces în sistemul informatic SUMAL 2.0 a persoanelor suspectate că au comis infracțiuni din domeniu, încă din faza de urmărire penală.”, spune Mircea Fechet.
Ministrul Mediului: „Este un Cod Silvic echilibrat”
Cazurile de tăieri ilegale din România, nu de puține ori au dus la adevărate drame, așa cum este și cazul pădurarului maramureşan Liviu Pop, ucis, și nu numai. Din păcate, datele arată că, din 2014, șase pădurari au fost uciși și au fost înregistrate 184 de cazuri de violență.
Astfel că, era nevoie de o schimbare a cadrului legal și de introducere a unor măsuri dure împotriva tăierilor masive și ilegale de păduri. În acest context, ministrul Mediului spune că noul Cod Silvic 2024 este unul echilibrat, „care s-a născut în urma unui dialog extins, serios și bine argumentat cu toți actorii din domeniul silvic.”
Același ministru mai spune că finanțările pentru acest proiect de lege erau prevăzute în planul cadru al PNRR, dar și că „ține cont de nevoile de dezvoltare ale țării, răspunde așteptărilor pe care le are societatea de la păduri și pregătește domeniul silvic pentru a răspunde provocărilor ridicate de schimbările climatice.”