Ce poți să bei, de fapt, dacă ești răcit sau gripat. Până acum se credea altceva

de: Alexandra Chivu
09 11. 2020

Pe lângă tratamentul de la medic, alimentația este cel mai important factor de care trebuie să avem grijă în perioadele în care imunitatea noastră este la pământ, unde intră și băuturile. Despre cele din urmă există numeroase mituri. Unul dintre ele: laptele cald nu e indicat în caz de viroză. Explicațiile medicului.

Răceală și gripă. Laptele cald este bun în caz de răceală

Medicul internist Ronald McCoy atrage atenția că nu este nici pe departe o afirmație adevărată, că lactatele ar trebui evitate când suntem bolnavi. Explicația care întărește acest mit este că laptele favorizează producția de mucus. În realitate, sprecialistul spune că nu există vreo bază științifică, vreun studiu care să o confirme.

Poți bea lapte cald când ești răcit. Mitul a fost discutat de un medic străin

Alimentele care ne țin departe de virusuri

Dacă vrem să prevenim apariția răcelilor și a gripelor de sezon, trebuie să introducem în dieta zilnică anumite alimente care să ne ajute să luptăm împotriva virusurilor și a bacteriilor.

„Tot ce înseamnă legume și fructe. Vorbim aici de vitamina C, dar, foarte important în același timp e să evităm zahărul și alimentele nesănătoase, prăjelile – ele reducând imunitatea. Mai avem tărâțele de ovăz și fulgii de ovăz din zona de fibre care ajută foarte mult imunitatea și, desigur, supele. Celebra supă de pui cu țelină, sfeclă, mocov, ardei, este bună atât înainte, pentru a preveni, cât și pentru a ameliora, când ne curge nasul.

Portocale, kiwi, mere, nu trebuie curățate – sunt bune. Usturoiul este un antiobiotic natural. Sfatul meru este să îl strivim și să-l lăsăm 10 minute la aer. Astfel, se activează anumite enzime care sunt benefice și pentru partea cardiovasculară. Apoi, îl putem include în diverse rețete. Îl putem infuza în ulei, când tragem ceva la tigaie. De exemplu, și ardeii capia pot fi de asemenea, trași la tigaie, împreună cu ardeii.

De pe tarabe putem să alegem și pătrunjelul, care este mai bogat în vitamina C decât citricele. El dă energie, mărește numărul de mitocondrii. Cum îl mâncăm? Sigur că îl putem pune în supă, îl putem pune în salate sau, mult mai simplu, luăm pătrunjelul, îl tocăm foarte bine, punem puține roșii, puțin ulei de măsline, puțin oțet sau zeamă de lămâie și, în loc de bulgur, punem qinoa, să îl facem mai bogat, și iată că avem un fel de salată tabule sănătoasă, hrănitoare. Deci verzituri crude cât mai multe”, spune nutriționistul Cristi Mărgărit într-un interviu pentru Antena 1.