Ce poți face dacă nu ai bani de rate la bancă. Ce faci dacă nu obții amânare
Vești bune pentru cei care au probleme cu plata ratelor la creditele bancare, dar nu îndeplinesc toate condițiile pentru suspendarea acestora, ceea ce înseamnă inclusiv costuri suplimentare. Soecialiștii Finzoom susțin că există soluții.
Nu ai bani pentru plata ratei la bancă, dar nici nu le poți cere amânarea? Există soluții, spun specialiștii
„Sunt soluţii pentru toate persoanele aflate în dificultate de a-şi mai plăti ratele, indiferent dacă se încadrează sau nu la suspendare”, scriu experții Finzoom. Conform acestora, debitorii pot negocia gratuit cu ajutorul unui conciliator de la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) o soluție personalizată cu instituția bancară. „Prin CSALB, debitorii pot negocia soluții personalizate pentru tot creditul, nu doar pentru câteva rate”, scriu ei.
Întreaga procedură se poate desfășura 100% în mediul online, în special în această perioadă de pandemie. Se completează pe www.Csalb.ro o cerere cu câteva câmpuri, care cuprinde numele complet, banca la care ai creditul și problema întâmpinată, iar din acest punct este desemnat un conciliator care te ajută în negocierea cu banca.
Amânarea ratelor, posibilă și în acest an
Amânarea dărilor către stat pentru creditele contractate până în 30 martie 2020 este posibilă și în anul curent. Guvernul, pe fondul crizei sanitare și venind în sprijinul consumatorilor, a hotărât emiterea a două ordonanțe în 2020. Este vorba de OUG nr. 37. și OUG nr. 227, prin care devine posibilă amânarea ratelor datorate băncilor și INF-urilor de către clienții afectați de diminuarea veniturilor. Circa 560.000 de debitori au beneficiat până la acest moment de moratorii legislative și private.
„Consumatorii trebuie să reţină că, dacă îşi suspendă ratele la credit, vor plăti după perioada de suspendare rate mai mari la creditul în derulare: cu 6% mai mult la un credit de nevoi personale, timp de 5 ani, şi cu 13% mai mult la un credit ipotecar pe următorii 5 ani.
Deci plăteşti la un credit de nevoi personale trei rate în plus pentru suspendarea cu 9 luni a creditului sau, la un credit ipotecar, plăteşti şase rate în plus doar pentru că ai apelat la această variantă. Din fericire, există soluţii mai bune decât amânarea ratelor.
Imediat după ce a început pandemia, băncile au acordat propriilor debitori facilităţi mai bune decât cele din Ordonanţă: nu au calculat dobânzi pentru perioada suspendată sau au ţinut cont de problemele personale ale debitorilor. De aceea, recomand consumatorilor să solicite băncii sau Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) o soluţie personalizată, la care se ajunge prin negociere, prin dialog”, a declarat Irina Chiţu, director comparator bancar FinZoom.ro.