Ce pericol vine cu scumpirea cărnii de porc. Românii care o consumă trebuie să fie foarte atenți

de: Cătălina Burghelea
27 09. 2021

Coșul de cumpărături al românilor are de suferit! Din cauza valului de scumpiri la alimente și utilități, cumpărătorii sunt nevoiți să plece din magazine doar cu câteva produse. Deși carnea de porc este perfectă pentru grătar sau alte rețete delicioase, aceasta va costa mai mult, iar pentru multă lume va deveni un lux. Ce alt pericol vine odată cu scumpirea cărnii de porc.

Carnea de porc se scumpește. Pericol pentru români

În perioada următoare, România va asista la un nou val de scumpiri, care se va reflecta cel mai mult în coșul cumpărătorilor. Aceste majorări de preț visează și carnea de porc, care va suferi modificări. Românii care o consumă trebuie să fie foarte atenți la aceste aspecte.

Carnea de porc va fi mai scumpă, dar și mai puțin proaspătă, atât din cauza pestei porcine africane (PPA), cât și din cauza tarifelor mărite la energie, avertizează specialiștii din domeniu.

Aproape jumătate de million de porci au fost sacrificați în 2021 din cauza virusului PPA, iar alte câteva sute de mii de animale stau blocate în crescătorii, în urma restricțiilor impuse de autorități pentru prevenirea bolii.

Consumatorii vor avea la masă carne mai puțin proaspătă

Practic, în țara noastră se găsește din ce în ce mai greu carne de porc proaspătă. Deoarece România importă acest tip de carne din Spania, Germania, Polonia sau Ungaria, ceea ce vedem pe rafturile din magazine nu este proaspăt. Marfa este pusă la raft abia după șase-șapte zile, de unde și „ofertele” speciale cu care marii retaileri bombordează cumpărătorii zilnic.

Situație disperată în România

Epidemia de pestă porcină africană i-a adus pe crescătorii români de porci într-o situație disperată, iar asta se va reflecta și asupra consumatorilor. Aceștia din urmă vor mânca o carne mai puțin proaspătă, este de părere Mary Eugenia Pană, președinte al Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP).

„Din cauza pestei vom mânca o carne mai puțin proaspătă, mai ales că, ușor-ușor, nu vom mai avea unde merge să luăm un porc de la țărani. Acolo situația e dezastruoasă”, a declarat Mary Eugenia Pană.

Pesta porcină africană a pus pe butuci afacerile românești

Potrivit ultimei raportări a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), la 23 septembrie 2021, în România, erau active 620 de focare de PPA. Din păcate, boala a afectat mii de crescători, dar și 19 ferme mari, cele mai mari probleme fiind în județele Ialomița, Teleorman și Buzău.

”Vorbesc de porci sănătoși, de ferme mari, de 30 – 40.000 de capete care stau câte șase luni cu porcii în loc să îi livreze după trei luni la abator”, a dezvăluit președinta ACEBOP despre situația fermierilor.