Ce pericol poate apărea la raft din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze. Atenție mare! VIDEO
Creșterea prețurilor la energie și gaze va avea un impact devastator asupra produselor din rafturile magazinelor, este avertismentul lansat de specialiști. În următoarea perioadă, tot mai mulți români vor da de acest pericol de fiecare dată când merg la cumpărături.
Pericol fără precedent în magazine
Facturile majorate la plata utilităților a alertat pe toată lumea. Unii locuitori de la bloc sunt nevoiți să facă economii și mai mari pentru a putea achita aceste facturi lunare. Pe lângă situația creată din cauza acestor scumpiri, mai există un pericol de care românii nu știu. Despre ce este vorba.
România va fi invadată de fraude alimentare! Creșterea prețurilor la energie și gaze naturale va conduce la fraude alimentare și la scăderea calității produselor din magazine, este semnalul tras de Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), la un post de televiziune.
Românii sunt invadați de fraude alimentare semnificative
Specialistul explică de ce apar aceste nereguli și se fac presiuni pe calitatea produselor regăsite pe rafturile din magazine. Crizele financiare sau economice au ca efect fraudele alimentare, iar procentul de falsificări în piață a crescut, avertizează Cojocaru.
„Au venit sesizări că furnizorii de energie, gaz și așa mai departe vor scumpi în noiembrie cu 100% – 150%. Eu vin și spun: dacă vin scumpiri, cresc costuri de producție, crește presiunea pe producție, în cele din urmă presiunea se va face pe calitate. Întotdeauna când au fost crize financiare, economice, și au scăzut vânzările, iar puterea de cumpărare a scăzut, atunci au apărut fraude alimentare, iar procentul de falsificări în piață a crescut”, a declarat Dorin Cojocaru, în emisiunea „Agricultura – o șansă pentru România”, moderată de Cătălin Lența la AGRO TV.
Avertismentul specialiștilor pentru următoarea perioadă
Președinte APRIL a explicat că, în astfel de situații de criză economică, pentru ca un producător să supraviețuiască pe piața competitivă, este nevoit să intervină undeva asupra costurilor în procesul de producție.
„Pentru că tu ca să supraviețuiești în această piață, să ai un preț competitiv, trebuie să umbli undeva. De la energie nu poți să iei, la micșorat salarii nu poți să umbli, că îți pleacă oamenii și noi avem nevoie de specialiști, de muncitori calificați. De obicei se mai duceau pe la fermieri să le mai taie ceva, dar nici acolo nu mai ai de unde să mai tai, pentru că au dispărut acele centre de colectare. Ele nu sunt viitorul, o să dispară de tot în doi-trei ani, pentru că nu mai sunt vaci în gospodăriile populației. Oamenii care trăiau la sate au îmbătrânit, nu mai cresc animale. Acuma sunt microferme, ferme, ferme de families au ferme mari. Nu prea ai de unde să tai pentru că este o bătaie pe materie primă și va fi în continuare”, a arătat Dorin Cojocaru.
Calitatea produselor de pe raft are de suferit
Astfel, ne putem aștepta la scăderea calității produselor alimentare de pe piața românească și chiar la fraude alimentare semnificative în următoarea perioadă, a punctat președintele APRIL.