Ce pensionari vor lua și 2.000 de lei în plus la pensie din septembrie 2024. Veste majoră pentru seniori
Vești bune pentru pensionarii din România! Șeful Casei de Pensii a precizat că există persoane care vor primi și 2000 de lei în plus la pensie. Cum se va face recalcularea pensiilor care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024.
Ce pensionari vor lua și 2.000 de lei în plus la pensie după recalculare
Șeful Casei de Pensii, Daniel Barbu, a specificat care sunt principiile pe baza cărora se va face recalcularea pensiilor ce va intra în vigoare la 1 septembrie 2024. Atunci când se va recalcula pensia, cel mai mult va conta numărul anilor lucrați. Spre exemplu, cei care au muncit între 25 și 30 de ani iau 0,5 puncte de stabilitate pentru fiecare an muncit.
Iar pensionarii care au muncit între 30 și 35 de ani mai primesc 0,75 de puncte pentru fiecare an muncit. Cel mai mult vor lua pensionarii care au muncit peste 36 de ani, căci vor primi câte un punct de stabilitate pentru fiecare an muncit.
Drept urmare, anumite categorii de vârstnici pot lua și cu 2.000 lei în plus la recalculare.
„Cresc pensiile mici ale pensionarilor care au o lungă periaodă de contributivitate. Acei oameni care au realizat stagii suplimentare de peste 35 de ani, dar au avut salariul minim pe economie sunt avantajați”, a spus Barbu, la un post tv.
Anunțul șefului Casei de Pensii
„Sunt anumite sectoare din industrie unde, înainte de 1989 au fost salarii mici: industria alimentară, comerț, textilă unde salariile au fost foarte mici. Acești oameni vor beneficia de puncte de stabilitate, iar pensia – care în momentul de față este de 2.000 de lei – s-ar putea chiar dubla (o creștere de 2.000 lei n.red.). Asta dacă a avut un stagiu de contribuție foarte mare, de peste 35 de ani. Acesta este principiul de bază care guverează noua lege a pensiile”, a mai adăugat el.
Pe de altă parte, șeful Casei de Pensii a precizat că nu va fi aceeași creștere de pensie pentru toți pensionarii.
„Nu avem o creștere fixă, în procent, ca la 1 ianuarie, când toate pensiile au crescut cu 13%. Recalcularea se face în funcție de istoricul profesional: vorbim de momentul ieșirii la pensie, legislația de la momentul respectiv, indicele de corecție care a fost foarte avantajos în ultimii 4 ani și jumătate. Nu va fi o creștere uniformă, liniară”, a mai explicat Barbu.
Vezi și: Schimbări cu legea pensiilor din România. Cum se calculează și ce se întâmplă cu pensia anticipată
Formulă nouă de calcul
Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, vine cu vești bune pentru pensionarii din România. Vor fi aplicate noi formule de calcul pentru noua lege a pensiilor.
„În perioada următoare vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii care prevede realizarea softului informatic necesar recalculării pensiilor conform noii legi.
Avem o certitudine clară care era stabilită deja prin lege și anume faptul că nici o pensie nu va scădea în urma recalculării, majoritatea pensiilor vor avea creșteri, unele chiar substanțiale, aici mă refer la pensiile mici cu un stagiul de cotizare mare”, a transmis Daniel Baciu pe pagina sa de Facebook.
Vezi și: Cumularea pensiei cu salariul în 2024. Excepțiile de la noua lege, pensionarii trebuie să afle