Ce pensii colosale plătește SRI, de fapt. Sunt 12.000 de pensionari speciali din servicii
Încă de la înființarea lor, pensiile speciale au devenit motiv de propagandă, fie de-o parte, fie de alta, a spectrului politic românesc. Majoritatea polemicilor erau de ordin demagogic, și fără o rezolvare finală. În februarie 2021, în Parlamentul României se vota eliminarea pensiilor speciale, și trecerea parlamentarilor pe sistemul de contributivitate. Cu toate astea, statul român încă plătește aproximativ 12.000 de pensionari, foști angajați ai SRI, SPP și SIE cu sume exorbitante. Conform unor date statistice, sumele plătite s-au dublat față de acum 4 ani, la acel moment fiind vorba de 6 miliarde de lei.
Pensii speciale dublate în 2022
În urmă cu 25 de ani, printr-o lege emisă de guvernul condus de liberalul Victor Ciorbea, apăreau pensiile de servici, ceea ce astăzi cunoaștem sub denumirea de pensii speciale. Legea 142 din 1997, promulgată de guvernul liberal, ulterior modificată în 2004 și 2015, prevedea ca toți parlamentarii, cadrele militare, angajații din Poliția Română, magistrații, precum și cei din SRI, SPP și SIE să primească astfel de pensii.
De-a lungul anilor au existat extrem de multe polemici și controverse pe marginea acestui tip de pensii, care aveau să fie eliminate, într-o anume măsură, anul trecut în februarie 2021. În toți acești ani, media pensiilor speciale a crescut, fiind cuprinse între 4.000 și peste 30.000 de lei, cea mai mare pensie fiind a unui fost magistrat din Suceava.
Printre pensionarii speciali, se numără și foști angajați ai Serviciului Român de Informații. Conform legislației, aceștia au avut pensii de cel puțin 5.200 de lei brut, la cea mai recentă evaluare, din 2019. La acel moment numărul pensionarilor era undeva în jurul a 10.500 de oameni. În 2022 numărul pensionarilor s-a mărit la 12.344 de persoane.
În 2022 statul plătește pest 800 de milioane de lei
În 2020, statul român avea de plătit nu mai puțin de 12 miliarde de lei în contul pensiilor speciale acordate, conform legsilației, celor încadrați în categoriile profesionale amintite anterior. Conform unui document, spun cei de la Realitatea Plus, în 2022 SRI are la pensie aproximativ 12.344 de pensionari, cărora statul român va trebui să le plătească pensiile speciale, în valoarea totală de peste 800 de milioane de lei.
În cuantumul acestor sume sunt încadrați și foști angajați ai SPP și SIE. Datele mai arată că în în 2018 suma arodantă acestor pensii era de 6 miliarde de lei, astăzii suma dublându-se mai spun aceleași date din documentul la care fac referire cei de la postul tv amintit.
În februrarie 2021 pensiile speciale erau eliminate, dar pentru parlamentari. Au rămas totuși cele ale cadrelor militare și a celorlalte categorii profesionale rmânând încă în plată. Sumele s-au dublat, iar statul, care se plânge că nu mai are bani la buget, va trebui să plătească aceste sume.