Mulți se întreabă ce pensii au judecătorii și procurorii din România. Având în vedere că veniturile lor lunare sunt uriașe, comparativ cu alte salarii de la noi, inclusiv din mediul privat, și pensiile sunt pe măsură. Pensionarii de rând nu pot decât să viseze la asemenea cifre traduse în bani și, cel mai probabil, nici măcar nu i-ar vedea de la distanță.
Judecătorii și procurorii au pensii colosale, atât de tentante, încât a ajuns să fie mai rentabil pentru ei să se retragă din câmpul muncii și să trăiască doar din pensie. Unii dintre ei câștigă mai mult după pensionare, decât o făceau atunci când lucrau.
Există vreun motiv pentru care aceștia au fost „momiți” cu astfel de beneficii financiare ca să-i determine să plece cât mai repede din sistem și să rămână cei fără experiență și, probabil, ușor de manipulat? Cu siguranță. Dar ce judecător sau magistrat mai e interesat de astfel de subterfugii, când ai asemenea avantaje după pensionare? Unde mai pui că meseria de judecător este și extrem de stresantă.
Cei de la Libertatea au publicat în toamna anului trecut câteva state de plată de la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar cifrele sunt impresionante.
În urma unei decizii a Curții Constituționale, s-a stabilit că magistrații se pot pensiona anticipat, înainte de vârsta de 60 de ani, dacă au 20 de ani vechime în muncă în acel domeniu. Salariul lor este impozitat cu 35%, dar după pensionare, diferența dintre salariu și pensie este infimă sau inexistentă. În unele cazuri, raportul este chiar invers.
Din salariul brut lunar de 30.000 de lei al unui magistrat se impozitează 35%, să zicem că rămâne cu 20.000 de lei „în mână”. Dacă se pensionează, ajunge să încaseze doar de la stat 21.000 de lei, pentru că impozitarea pensiei lor este de 30% (20% potrivit legii și 10% impozitul pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei.
Astfel, judecătorii și procurorii pot încasa pensii cuprinse între 19.000 și peste 21.000 de lei lunar. În cazul unor dintre ei, veniturile brute atingeau și 32.000 de lei.