Ce pensii ar putea scădea în viitor. Lovitură mare pentru români, cine va lua mai puțini bani

de: Sabina Anastasia
14 09. 2022

Una dintre cele mai mari provocări pentru Guvernul de la București este renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Mai ales în ceea ce privește plafonul de 9,4% în care trebuie să se încadreze țara noastră, până în anul 2070, privind cheltuielile cu pensiile. Dacă nu se va reuși modificarea unor prevederi din cadrul PNRR la acest capitol, viitorii pensionari vor încasa venituri mai mici de la stat. Află în rândurile de mai jos ce pensii ar putea scădea în viitor.

Ce pensii ar putea scădea în viitor

Una dintre cele mai mari provocări pentru Guvernul României, în această toamnă, este renegocierea PNRR la Bruxelles. Cel puțin, la nivel informal. Fiindcă, la nivel formal, pentru regenocierea proiectului cu pricinaar fi nevoie de organizarea mai multor proceduri parlamentare de aprobare în acest sens.

Capitolul dedicat cheltuielilor privind pensiile primește o deosebită atenție, din acest punct de vedere. O parte dintre parlamentarii de la București doresc modificarea plafonului de 9,4% privind cheltuielile cu pensiile, care ar trebui respectat până în anul 2070. În cazul eliminării inechităților sociale, acest prag nu mai poate fi respectat.

Între timp, pensionarii români așteaptă majorarea mult promisă a veniturilor pe care le încasează de la stat. Mai ales în circumstanțele în care rata inflației atinge niveluri record în România. Acest lucru a determinat creșterea prețurilor în majoritatea industriilor. Dacă veniturile vârstnicilor din țara noastră vor fi majorate sau nu, este la decizia Guvernului.

La ce riscuri vor fi supuși pensionarii

Ministrul Fondurilor Europene a atras atenția și în privința unei alte situații neplăcute pentru pensionari. În cadrul PNRR sunt cuprinse anumite prevederi care, dacă sunt puse în practică, înseamnă că veniturile vârstnicilor vor scădea în viitor. Marcel Boloș a explicat că pensionarii riscă, astfel, să aibă pensii mai mici în anii ce urmează.

„Avem două jaloane pe ceea ce înseamnă pensiile şi sistemul de pensii. Sunt anumite lucruri în jalon care, dacă se aplică, înseamnă o scădere semnificativă a veniturilor pe care le-ar obține de pe urma pensiilor. Asta în cazul celor care intră în viitor în sistemul public de pensii”, a declarat Marcel Boloș, într-o intervenție televizată la DIGI24.ro.

Pentru a nu se ajunge într-o astfel de situație, ministrul Marcel Boloș insistă asupra renegocierii jaloanelor stabilite în cadrul PNRR. Teoretic, în luna septembrie 2022, ar trebui să înceapă primele demersuri neoficiale în acest sens, la Bruxelles. Rămâne de văzut dacă, până la urmă, se va reuși schimbarea plafonului privind cheltuielile cu pensiile.