Ce pensie vor avea românii care au cotizat doar 10 – 15 ani. Legea e clară
Românii care nu au cotizat foarte mult la bugetul de pensii trăiesc cu speranța că atunci când va veni vremea pensionării vor avea niște venituri decente, astfel că vor avea ca seniori o viață fără griji. Ce pensie vor avea românii care au cotizat doar 10 ani-15 ani, de fapt. Legea este foarte clară.
Ce pensie o să ai dacă ai muncit între 10 și 15 ani. Legea prevede exact suma
Persoanele care au lucrat timp de 10-15 ani și au cotizat la bugetul de pensii, vor primi pensie în momentul în care împlinesc vârsta necesară de pensioanre.
Cei care sunt în această situație, trebuie să știe că vor beneficia de o pensie în valoarea de 40% din salariul minim brut, la care se vor adauga câteva 1% pentru fiecare an muncit.
Ce pensii vor avea cei care au cotizat mai bine de 15 ani
Legea în vigoare arată o diferență clară între românii care au cotizat timp de 10-15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani. Aceștia din urmă vor primi 45% din salariul minim brut, iar pentru fiecare an de de muncă se mai adaugă 1%.
Înainte de adoptarea acestei legi, nu se făcea nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii pensiei minime.
Pensie egală pentru salariații cu 12 ani de muncă și cei cu 35 de ani de muncă
Astfel, se poate ajunge la situația în care o persoana care a lucrat 12 ani să aibă o pensie similară cu un salariat care a cotizat la bugetul de pensii timp 35 de ani, însă care a prestat pe salariul minim.
„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.
Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.
Persoana va primi suma mai mare
În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o suma mai mare, atunci persoană o va primi pe aceasta. Formula a fost introdusă pentru a remedia o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare. Din cauza acesteia nu se făcea nicio diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă.
Adică, în practică se ajunge în situaţia în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, se arată în textul noii Legi a Pensiilor.