Ce pensie are Theodor Stolojan, de fapt: „Am ajuns într-un regim fiscal total incoerent”

Ce pensie are Theodor Stolojan, de fapt: „Am ajuns într-un regim fiscal total incoerent”
Theodor Stolojan, pensionarul de lux

Unul din apreciații politicieni români, și fost prim-ministru, liberalul Theodor Stolojan se declară de acord cu măsurile anunțate de Guvernul Ciucă pentru anul 2022. În decembrie trecut, actalul premier anunța introducerea obligativității ca cei cu pensii peste 4.000 de lei să plătească 10% contribuții la sănătate. Liberalul Stolojan, de altfel pensionar, încasează lunar circa 5.000 de lei pensie. Cât despre situația generală a sistemului fiscal românesc, politicianul spune că este un regim fiscal total incoerent, total inechitabil.

Theodor Stolojan, Prim-Ministru de două ori

Ajuns la vârsta de 78 de ani, fostul premier liberal Theodor Stolojan se  bucură de statutul de pensionar. În 2000 candida la funcțai de Președinte al României, din partea PNL, situându-se pe locul trei cu un procent de 11,8%.

După acest moment, Traian Băsescu îi propune să revină în politică în 2003, devenind în anul următor candidatul Alianței „Dreptate și Adevăr” la alegerile prezidențiale.

„Dragă Stolo”

A devenit și mai celebru după momentul retragerii sale din cursa electorală, și cu speach-ul  lui Băsescu în lacrimi, care începea cu „Dragă Stolo”. La doi ani de la acest moment, în octombrie 2006, Stolojan a fost exclus din PNL, iar în decembrie a înființat un nou partid, Partidul Liberal Democrat (PLD), al cărui președinte a fost ales la primul congres, la 31 martie 2007.

În ianuarie 2008, PLD a fuzionat cu Partidul Democrat, condus de Traian Băsescu, pentru a forma Partidul Democrat Liberal (PDL), din care Stolojan era atunci membru. PDL a obținut cele mai multe mandate la alegerile din 2008.

Ulterior, pe 10 decembrie 2008, Stolojan a fost desemnat prim-ministru al României, pentru a doua oară, de către președintele Traian Băsescu. Cinci zile mai târziu, acesta se retrage în favoarea unui candidat mai tânăr, Emil Boc.

„Sistemul fiscal în România a devenit ceva greu de definit ca logică, coerenţă, eficacitate”

Referindu-se la situația actuală, din punct de vedere al sistemului fiscal, dar și legat de pensiile speciale introduse în urmă cu câțiva ani, Thedor Stolojan s-a declarat nemulțumit de cum merg lucrurile, iar despre pensiile speciale spune:

„Pensiile speciale sunt o porcărie făcută de politicenii români, grupuri de interese care au putut determina Parlamentul să ia astfel de măsuri. Pentru ce trebuie să ia primarul pensie specială, de ce judecătorul? Pentru că el oricum are un salariu mare.

(…) Putem da şi noi parlamentarilor, judecătorilor, dar contează măsura, în toate. Noi am ajuns în situaţia aberantă în care cumulează în ultimul an, bagă bonusuri, şi ajung cu pensia mai mare decât salariul”, a mai declarat Theodor Stolojan.

Theodor Stolojan, pensionarul de lux

Astăzi Theodor Stolojan este pensionar, încasând nu mai puțin de 5.000 de lei. Fostul politician spune că este de acord cu măsura impusă de la 1 ianuarie 2022, de a introduce contribuția de 10% la pensiile mai mari de 4.000 de lei, declarând pentru News.ro:

”Eu sunt pensionar, am o pensie de 5.000 de lei, am fost prim-ministru… pe bază de contribuţie. S-a introdus din 1 ianuarie 2022, că ce depăşeşte 4.000 de lei, voi plăti contribuţiile de sănătate.

Sunt perfect de acord, mi se părea o aberaţie să nu plătesc contribuţiile de asigurări de sănătate. Toţi pensionarii, dacă au o pensie mică, trebuie să plătească statul pentru el, dacă vrea să îl scutească de plata contribuţiei”.

Deși nemulțumit de actuala situație, Theodor Stolojan a mai reamintit faptul că este specificat și asumat în PNRR, ca pensiile speciale să treacă cât mai repede pe principiul contributivității. Cu toatea astea, fostul premier spune că „românul e descurcăreţ, trăim la porţile Orientului.”, făcând referire la modul cum vor reuși să rezolve această situație guvernanții.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI