Ce pensie are Miron Cozma, Luceafărul Huilei. Primește o sumă frumușică de-ți vine să iei pe cineva la bătaie, cum au făcut minerii în ’90

de: Andrei Simion
01 09. 2019

Miron Cozma e fostul lider al minerilor din Valea Jiului. El s-a aflat în fruntea celor care au venit la București la mineriada din 13-15 iunie 1990. Zis Luceafărul Huilei, el primește acum, din partea statului, o pensie mult mai mare decât indemnizațiile unor pensionari de rând.

În iunie 1990 se împlineau câteva luni de la căderea comunismului. Între 13 și 15 iunie, însă, minerii din Valea Jiului, conduși de Miron Cozma, ajungeau la București și interveneau în forță în Piața Universității.

Minerii, conduși la București de liderul sindical, în fața cărora președintele de la acea vreme, Ion Iliescu, prezenta mulțumiri, au lovit cu bâtele și cu picioare tot ce au prins în cale. Au fost atunci răniți grav sau chiar uciși femei, copii și bărbați care protestau în centrul Capitalei pentru o democrație sănătoasă.

Miron Cozma a fost condamnat, ulterior, la peste 18 ani de închisoare, dar a stat în spatele gratiilor puțin peste 10 ani.

Și, totuși, încasează de la stat o pensie după ce a obținut statutul de victimă a Mineriadei.

Vezi AICI ce pensie încasează Miron Cozma de la statul român