Ce pățesc șoferii care circulă fără asigurare RCA. Sancțiune drastică pe lângă amendă
Ce pățesc șoferii care circulă fără asigurare RCA? Din septembrie 2021 piața asiguărilor obligatorii RCA a intrat într-un declin major. Din acest an au mai rămas doar 7 jucători pe această piață. Începutul de an a adus și modificări, dar și diferențe de prețuri. Legislația în domeniu a adus și scihmbări ale valorilor amenzilor, în cazul în care șoferii sunt prinși fără o poliță valabilă. În afară de aceste amenzi mai există și alte penalități. În cele ce urmează aflați ce pățesc șoferii care circulă fără asigurare RCA.
În 2022 polițe RCA mai scumpe
Falimentul celui mai mare operator de polițe RCA zguduia din temelii piața românească. City Insurance era declarat falimentar, ulterior anunțându-se și retragerea UNIQA Asigurări, care primea aprobarea Consiliului ASF pentru retragerea autorizației pentru practicarea asigurării RCA. După aceste două momente, piața românească de polițe RCA rămânea doar cu 7 operatori, care inevitabil au majorat prețurile la încheierea de polițe de asigurare obligatorie.
Legislația, în privința procesului de emitere a polițelor, a rămas aceeași. Conform legii, toți șoferii sunt obligați să încheie aceste asigurări, cu excepția vehiculelor de tracțiune animală. Orice mașină înregistrată pe teritoriul României are ca măsură obligatorie încheierea unei polițe RCA.
Ce pățesc șoferii care circulă fără asigurare RCA?
Legea 132/2017, cu adăugirile și modificările ulterioare, prevede amenzi contravenționale pentru șoferii care sunt prinși de polițiștii de la rutieră fără a avea o poliță RCA valabilă.
Sancțiunile în acest caz sunt sub forma de amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei. O altă prevedere regăsită în Codul Rutier este posibilitatea ca polițiștii să rețină certificatul de înmatriculare sau înregistrare al mașinii.
În aceași situație pot retrage plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor neasigurate care circulă pe drumurile publice. După constatarea lipsei poliței și reținerea actelor mașinii, polițiștii vor elibera o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.
Dar, atenție!, în cazul în care șoferii prinși fără o poliță RCA valabilă, nu fac dovada acesteia în termen de 30 de zile, riscă să piardă autovehiculul definitiv. Legislația prevede o sancțiune drastică, și anume „ radierea din evidență a vehiculului”.
Polița RCA, de la hârtie la format digital
Până în urmă cu doi ani, șoferii erau obligați să prezinte în format fizic, la controalele rutiere, polița de asigurare obligatorie. După modificarea legislației, din 2020 polița poate fi prezentată și în format digital, printr-o captură direct de pe telefonul mobil personal.
O altă variantă, este verificarea prin intermediul site-ului Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România valabilitatea poliței de asigurare RCA. Verificarea se poate face prin căutarea după numărul de înmatriculare sau după seria de caroserie (serie VIN).
O altă veste bună pentru cei care nu mai au polițe valabile, este că anul acesta, conform ASF și Ministerului de Finanțe, timp de șase luni prețurile de încheiere a polițelor vor fi plafonate, ținându-se cont de tarifele de referință și de sistemul bonus-malus.