Ce pățesc femeile din Afganistan după ce talibanii au preluat țara. Au interzis din acest moment

Ce pățesc femeile din Afganistan după ce talibanii au preluat țara. Au interzis din acest moment
Ce le este strict interzis femeilor

Talibanii au preluat puterea în Afganistan. Lucrurile au degenerat, iar mii de oameni încearcă să fugă din calea lor.

Femeile din Afganistan și-au pierdut orice fel de drept, odată cu preluarea țării de către talibani

Talibanii sunt recunoscuți pentru violența împotriva femeilor. Hotărârile acestora cu privire la conduita publică a femeilor reprezintă un asediu la drepturile omului.

Talibanii au bătut o femeie care a mers singură pe stradă. Ea a rămas fără niciun membru al familiei de sex masculin, iar talibanii au impus regula că femeile nu au voie să circule singure pe stradă.

Femeile din Afganistan nu mai au voie să facă o mulțime de lucruri. Talibanii au interpretat legea Sharia privind drepturile femeilor într-un mod care restrânge orice fel de drept și libertate.

Deși au dat asigurări că vor respecta drepturile femeilor și ale minorităților, talibanii au interzis următoarele lucruri pentru femei:

Ce nu au voie să facă femeile din Afganistan sub nicio formă

Femeile nu au voie să iasă pe stradă. Este permisă ieșirea din locuință doar în compania unui bărbat din familie. Femeile găsite singure pe străzi vor fi bătute și trimise acasă.

Femeile nu au voie să își descopere fața. Ele trebuie să poarte în permanență burqa în afara locuinței. Sunt interzise cosmeticele, bijuteriile și hainele atrăgătoare.

Femeile nu au voie să vorbească, decât dacă sunt întrebate, nu au voie să privească în ochi un bărbat. Femeile care râd în public vor fi bătute.

Le este interzis să își vopsească unghiile, iar cele care o fac vor pierde un deget.

Fetele nu au voie să meargă la școală, iar unitățile de învățământ pentru fetele vor fi interzise de urgență.

Femeile nu au voie să aibă loc de muncă, iar cele care înșeală vor fi omorâte cu pietre.

Talibanii au oprit profesoarele și studentele la intrarea în Universitatea din Herat.

În orașele pe care le-au cucerit talibanii, femeile încep să își piardă locuri de muncă, iar cele care au lucrat și au activat în ONG-uri pentru drepturile femeii se tem că vor fi torturate și ucise.

Talibanii au permis și încurajat căsătoria fetelor sub 16 ani. Amnesty International a dezvăluit într-un raport că 80% din căsătoriile afgane au fost forțate.

Mărturii șocante ale unei femei din Kabul

Într-un mesaj publicat de The Guardian, o femeie de origine afgană care trăiește în Kabul a povestit ce se întâmplă în oraș.

„Duminică dimineață, mă îndreptam spre universitate pentru cursuri, când am văzut un grup de femei care ieșeau din căminul pentru femei.

Am întrebat ce s-a întâmplat, iar una dintre ele mi-a spus că poliția îi evacua, deoarece talibanii au ajuns la Kabul și vor bate femeile care nu poartă burqa.

Cu toții am vrut să ajungem acasă, dar nu am putut folosi transportul public. Șoferii nu ne-au lăsat să intrăm în mașinile lor pentru că nu au vrut să își asume responsabilitatea pentru transportul unei femei. A fost și mai rău pentru femeile din cămin, care sunt din afara Kabulului, și care erau speriate și confuze pentru că nu știau unde să meargă.

Între timp, bărbații care erau în jurul nostru își bateau joc de fete și femei, râzând de teroarea noastră. „Du-te și îmbracă-ți burqa”, a strigat unul.

„Sunt ultimele tale zile în care ai ieșit pe stradă”, a spus altul. “Mă voi căsători cu patru dintre voi într-o singură zi”, a spus al treilea. Nu mi-am putut opri lacrimile când am auzit poveștile unor familii. Unul și-a pierdut fiul în război și nu avea bani să plătească taxiul la Kabul, așa că și-au dat nora în schimbul transportului.

Cum poate valoarea unei femei să fie egală cu costul unei călătorii? Iar azi, când am auzit că talibanii au ajuns la Kabul, am simțit că voi ajunge sclav. Se pot juca cu viața mea oricum doresc”, scrie femeia afgană,.