Ce oțet se pune la castraveții murați. Multe gospodine greșesc, de asta se strică imediat

de: Ionuț Vieru
29 09. 2023

Suntem în perioada în care gospodinele se pregătesc de iarnă, iar din cămară nu trebuie să lipsească castraveții murați. Un lucru foarte important pe care trebuie să-l știți este ce oțet se pune la castraveții murați.

Rețetă clasică de castraveți murați

Castraveții murați în oțet nu lipsesc niciodată de pe masă, mai ales atunci când avem și o friptură. De fapt, ei completează perfect aproape orice fel de mâncare. Cei mai gustoși sunt cei făcuți în casă, deoarece știm exact ce ingrediente am folosit. Încercați următoarea rețetă:

  • 1 legătura mărar
  • 2 lingurițe sare
  • 2 lingurițe zahăr
  • 2 cepe
  • 2 kg castraveți cornichon
  • 1 căpățână usturoi
  • 1 linguriță boabe muștar
  • 400 ml oțet
  • 1 litru apă
  • 1 bucată rădăcină de hrean
  • 1/2 linguriță boabe de piper negru

Citește și: Când și cum se consumă castraveții murați, de fapt. Ce trebuie să faci cu ei înainte să îi mănânci

Mod de preparare

Prepararea castraveților murați nu este dificilă deloc și nu vă va răpi mult timp. Pentru început, spălăm foarte bine castraveții, apoi îi lăsăm timp de 30 de minute în apă rece. Puteți adăuga și puțin bicarbonat de sodiu în apă pentru a fi siguri că îndepărtați orice urmă de mizerie.

Legătura de mărar se spală și se taie mărunt. Cele două cepe se taie rondele, iar usturoiul și rădăcina de hrean în bucăți mai mari. Mărarul tocat se pune primul pe fundul borcanului, apoi adăugăm și castraveții. La final punem boabele de muștar și piperul.

Mai apoi, punem la fiert apa în care am adăugat sarea și zahărul. Atunci când dă în clocot, stingem focul și adăugăm oțetul. Amestecăm totul foarte bine, apoi se adaugă în borcan, peste castraveți. Punem capacul borcanului imediat și amestecăm toate ingredientele.

După, scoatem capacul și punem un tifon. Lăsăm castraveții peste noapte fără capac. Va dura circa 24 de ore până se vor mura. Cu cât vor sta mai mult în borcan, cu atât vor fi mai aromați.

Ce oțet se pune la castraveții murați

Pentru a obține o soluție cu un gust perfect echilibrat, cantitatea de oțet trebuie să fie jumătate din cantitatea de apă folosită. De asemenea, ce oțet folosiți este un aspect foarte important.

Prin urmare, la un litru de apă veți folosi 500 ml de oțet alb, o lingură de sare grunjoasă și o linguriță de zahăr. Pentru a determina cu exactitate câte soluție vă trebuie, umpleți borcanele cu castraveți și turnați apă peste ei, până când acestea se umplu.

După, goliți apa într-un vas și cântăriți-o. Dacă aveți un litru și jumătate de lichid, vărsați jumătate de litru de apă și puneți oțet. Adăugați sare și zahăr, apoi amestecați până se dizolvă.

Turnați amestecul în borcane, peste castraveți, apoi adăugați în fiecare borcan boabe de muștar și piper, foi de dafin, hrean și bețișoare de morcovi. La final, sigilați borcanele și sterilizați pentru a se păstra bine peste iarnă.

Citește și: Rețete de castraveți murați. Trucuri ca să iasă crocanți și gustoși

Cât timp se fierb borcanele pentru castraveți murați

Într-un vas, punem apă destulă încât să acoperim trei sferturi din borcane. În funcție de cât de mare este vasul, va dura circa 30 de minute până când apa va începe să fiarbă. Din acel moment, borcanele se fierb pentru aproximativ jumătate de oră, la foc mic.

Focul se oprește și se lasă borcanele să se răcească treptat, în vasul în care au fost fierte. Procesul de răcire durează în jur de 8 ore, în funcție de mărimea vasului și a borcanelor. După ce s-au răcit, pot fi așezate în beci sau în cămară. Castraveții au nevoie de minim trei săptămâni pentru a fi perfecți murați.