Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil. Cui trebuie să urezi „La mulți ani”
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil? Cei doi sfinți sunt prăznuiți pe data de 8 noiembrie, zi în care peste 1,4 milioane de români își serbează ziua onomastică. Află în rândurile următoare ce nume se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavril.
Cine sunt Arhanghelii Mihail și Gavriil
Arhanghelul Gavriil a fost trimis de către Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului. De asemenea, tot el a adus drepților Ioachim și Ana vestea zămislirii Maicii Domnului.
Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat în comparație cu Arhanghelul Gavriil, în folclorul românesc. Acesta poartă cheile raiului și este considerat un înfocat luptător împotriva diavolului. Veghează la capul bolnavilor dacă le este sortit să moară, sau la picioarele lor dacă le este hărăzit să mai trăiască.
În viziunea populară, Arhanghelii Mihail și Gavriil asistă la judecata de apoi și ard păcatele acumulate de patimile omenești firești. Totodată, sunt patroni ai casei și purifică, prin post, conștiințele.
Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Mihail și Gavriil
Sfinții Mihail și Gavriil este una dintre cele mai importante sărbători și ultima înainte de a începe Postul Crăciunului. În această zi, pe data de 8 noiembrie, foarte mulți români își sărbătoresc ziua onomastică.
În limba ebraică, Mihail se traduce prin „Cine-i ca Dumnezeu”. Pe de cealaltă parte, Gavril se traduce prin „Dumnezeu este puterea mea”. Cele mai des folosite nume sunt: Mihai, Gabriel, Mihaela și Gabriela, însă sunt sărbătoriți și derivatele acestora, precum:
- Mihalache;
- Mihăilă;
- Mihnea;
- Mihu;
- Mihalcea;
- Michi;
- Gavrilă;
- Gabi;
- Găbiță;
- Găbița;
- Mihaiela;
- Mihăiță;
- Mișu; Mișa;
- Mihuț.
Semnificația numelor Sfinților Mihail și Gavril
Se spune că Mihail este împlinitorul dreptății dumnezeiești. Aceasta poartă în mâna dreaptă sabia de foc. La porunca Domnului, Mihail l-a alungat din cer pe Lucifer, cel denumit îngerul răzvrătit.
Numele este de origine evreiască, Miha’El, o combinație între cuvintele ebraice „mi” („cine”), „ke” („ca”) și „El” (prescurtarea de la Elohim). În România, cele mai frecvente forme ale numelui sunt: Mihnea, Mihai, Mihail, Mihael cu diminutivele Mișa, Michi sau Mihăiță.
În evreiește, Gabri’El înseamnă „Dumnezeu a fost puternic”, trăgându-se din rădăcina verbală gabar „a fi puternic”, alipită numelui dumnezeiesc „El”, care este prescurtarea de la „Elohim”, numele lui Dumnezeu.
Rugăciune către Sfinții Mihail și Gavriil
„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă). Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni.
Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt. Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Citește și: Sfinții Mihail și Gavriil 2022. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători