Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe. Cui trebuie spui „La mulți ani”

de: Dana Cazacu
23 04. 2023

Sfântul Gheorghe este sărbătorit în fiecare an pe data de 23 aprilie, potrivit Calendarului Creștin Ortodox. Este sărbătorit și ca sfânt patron al unor orașe din țară. Cu această ocazie există foarte multe persoane care își serbează ziua de nume sau ziua onomastică. Acestea poartă fie chiar numele de Gheorghe, fie derivate ale acestuia. Iată așadar ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai importanți sfinți ai Bisericii Ortodoxe. Sfântul Gheorghe este considerat a fi un mare mărturisitor al credinței creștine și un apărător împotriva răului.

În această zi, credincioșii ortodocși participă la slujbe speciale în biserici pentru a-și onora sfântul patron și a se ruga pentru protecție și binecuvântare. De asemenea, în aceasta zi sunt sărbătorite persoanele care poartă numele Sfântului Gheorghe, iar oamenii se adună pentru a petrece împreună și a sărbători.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe

Tradițiile și obiceiurile asociate cu Sfântul Gheorghe variază în funcție de țară și regiune. În unele locuri, oamenii obișnuiesc să-și decoreze casele sau să-și îmbrace animalele cu panglici roșii, simbol al sângelui sfântului mucenic. De asemenea, se obișnuiește ca oamenii să facă cruci cu apă și să-și dăruiască unul altuia cozonaci, prăjituri sau alte dulciuri.

În general, această zi este o ocazie importantă pentru a celebra credința și tradițiile, dar și pentru a petrece timp alături de cei dragi și pentru a ajuta pe cei nevoiași.

Vezi și Rugăciune puternică de Sf. Gheorghe. Ea te va ajuta să treci de orice greutate ai acum

Legenda Sfântului Gheorghe

Sfântul Gheorghe este un sfânt creștin celebrat în mai multe tradiții religioase, inclusiv în creștinismul ortodox și catolic. El este cunoscut pentru faptul că a trăit în secolul al III-lea în Palestina, unde a fost martirizat pentru credința sa în Hristos.

Conform legendelor și tradițiilor, Sfântul Gheorghe a fost un soldat roman care a refuzat să urmeze poruncile împăratului de a persecuta creștinii și a fost, prin urmare, torturat și executat. Este adesea reprezentat ca un luptător împotriva răului și a tiraniei, iar simbolul său tradițional este un balaur, pe care îl învinge și ucide într-o luptă eroică.

Sfântul Gheorghe – numele sărbătorite în această zi

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe

Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai venerați sfinți în tradiția creștină, iar sărbătoarea sa este marcată în multe țări și culturi, în special în Europa de Est și în țările de limbă spaniolă, unde este cunoscut sub numele de „San Jorge”.

În ziua sa de sărbătoare, care este de obicei pe 23 aprilie, se desfășoară diverse ceremonii și tradiții, cum ar fi procesiuni, parade, dansuri și alte evenimente culturale și religioase.

Numele sărbătorite de Sfântul Gheorghe

Numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe este purtat de aproximativ 90.000 de români. Dintre aceștia, aproximativ 700.000 sunt bărbați, iar în jur de 180.000 sunt femei.

Printre numele bărbătești se numără următoarele:

  • în jur de 550.000 de persoane poartă numele Gheorghe, Ghiorghe
  • numele George este purtat de aproximativ 140.000 de persoane
  • peste 24.000 de persoane se numesc Gheorghiță sau Ghiorghiță
  • numele de Ghiță este purtat de mai mult de 4.800 de persoane de sex masculin.

Printre numele purtate de femeile românce se numără următoarele:

  • numele de Georgeta este purtat de peste 130.000 de persoane
  • peste 33.000 de femei se numesc Gheorghița sau Ghiorghița
  • se numesc Geta mai mult de 14.000 de femei
  • poartă numele de Ghița peste 500 de persoane de sex feminin.

Citește și Sfântul Gheorghe, 23 aprilie 2020. Tradiții și obiceiuri la români. Ce este interzis să faci în această zi