Ce nu știai despre Ziua Sfântului Patrick, marea sărbătoare irlandeză [P]
Pornind de la o sărbătoare religioasă și culturală, s-a ajuns de-a lungul secolelor la o sărbătoare – fenomen, care a cuprins aproximativ 100 de țări. Ziua Sfântului Patrick, ocrotitorul Irlandei, nu mai este de multă vreme o celebrare practicată doar de irlandezi.
A pornit desigur de la comunitățile de irlandezi din întreaga lume (în special cea americană) și a fost asimilată de public și preluată chiar de diverse mărci celebre în retail, în campaniile de marketing. Acum, Saint Patrick’s Day poate fi asemănată din acest punct de vedere al popularității cu alte momente precum Valentine’s Day, Halloween sau chiar Black Friday.
Chiar și în România, în București și alte mari orașe, în jurul datei de 17 martie există evenimente în baruri și restaurante care celebrează Saint Patrick’s Day. A devenit un simbol al bunei dispoziții, o sărbătoare a vieții, în care petrecerile presupun desigur bere irlandeză și alte produse tradiționale.
Iată mai jos informații interesante despre Ziua Sfântului Patrick:
Râul din Chicago devine verde de Saint Patrick’s Day
Încă din 1962, există în Chicago o tradiție deosebită: apa râului din oraș devine verde, în onoarea marii sărbători a irlandezilor, care reprezintă o comunitate importantă în această zonă. Sunt folosite 40 de kilograme de colorant ecologic, râul fiind menținut verde de obicei timp de 4-5 ore. Colorantul folosit în prezent este prietenos cu mediul înconjurător, deci nu există risc de poluare.
Ziua Sfântului Patrick a fost inițial albastră!
Culoare națională a Irlandei, verdele este acum asociat cu orice manifestare publică de Ziua Sfântului Patrick. Totuși, culoarea acestei sărbători a fost în trecut diferită – era aleasă culoarea albastră. Trecerea a fost realizată după rebeliunea irlandeză din anul 1798, împotriva stăpânirii britanice, când soldații irlandezi au purtat uniforme verzi pe 17 martie, ca declarație politică. Ulterior, verdele a devenit un simbol al naționalismului irlandez.
Trifoiul cu patru foi și ziua Sfântului Patrick
Este dificil să găsești un trifoi cu 4 foi – se spune că șansa este de 1 la 10.000, căci în mod normal planta are doar 3 frunze, după cum îi spune și numele. Implicit, trifoiul cu patru foi este asociat cu norocul. În cultura internațională și desigur în Irlanda, reprezintă în același timp speranța, credința, dragostea, faima, bogăția, chiar și sănătatea. În timp, trifoiul cu 4 foi a devenit un simbol asociat în mod direct cu Ziua Sfântului Patrick.
Pasionații de jocuri de noroc știu cu siguranță că acest simbol este folosit în întreaga lume de diverse loterii, iar mai nou este prezent și în foarte multe jocuri de păcănele online. Burning Hot, 40 Mega Clover sau Irish Charms sunt doar câteva exemple de astfel de jocuri de online casino disponibile pe internet cu mize demo sau reale.
Cea mai populară băutură alcoolică de ziua Sf. Patrick
Milioane de pahare de bere Guiness sunt consumate în întreaga lume de Saint Patrick’s Day, iar țara noastră nu face excepție. Datele disponibile online arată că 4,6 miliarde de dolari vor fi cheltuiți de Ziua Sf. Patrick doar pentru consumul de astfel de bere. Guiness a devenit un brand puternic asociat cu orice festivitate de Ziua Sfântului Patrick.
Irlandezii sărbătoresc mai mult în afara Irlandei
Nu întâmplător această sărbătoare a ajuns una globală: Irlanda are aproximativ 5 milioane de locuitori, dar se estimează că există în Statele Unite ale Americii peste 34,8 milioane de rezidenți cu ascendență irlandeză!! Așadar, de 7 ori populația Irlandei. În New York, 12,9% dintre locuitori au ascendență irlandeză.
Paradele de Saint Patrick’s Day au început în SUA
Deloc surprinzător, iată că modul actual de celebrare a Saint Patrick’s Day este legat de poporul american! În SUA a luat startul tradiției de a se organiza parade cu tematică irlandeză, pe 17 martie, în onoarea Sfântului Patrick. Totul a început în Boston, în anul 1737.
Ce țări au Saint Patrick’s Day ca sărbătoare legală
Deși această sărbătoare a devenit una internațională, marcată puternic în foarte multe țări, inclusiv în Australia sau Canada, este demn de subliniat că există doar 2 state ce au Saint Patrick’s Day ca sărbătoare legală. Este vorba despre Irlanda (inclusiv Irlanda de Nord) și Montserrat, o mică insulă din Caraibe unde se comemorează istoria irlandeză a insulei. Pe 17 martie, vizitatorii insulei sunt ștampilați în mod simbolic cu un trifoi irlandez.