Ce nu se face în ziua de Sfântul Dumitru 2023. Obiectul pe care nu e bine să-l folosești pe 26 octombrie, atrage necazurile
Sfântul Dumitru, cunoscut în popor și Izvorâtorul de Mir, este sărbătorit în fiecare an pe data de 26 octombrie. În tradiția populară, această sărbătoare cu cruce roșie marchează începutul iernii. În ziua în care este prăznuit Sfântul Dumitru, românii țin o serie de superstiții pentru a le merge bine tot restul anului. Iată ce nu se face în ziua de Sfântul Dumitru 2023!
Sfântul Dumitru, cea mai importantă sărbătoare a toamnei
Sfântul Dumitru este unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți din tradiția populară românească. Fiind o sărbătoare atât de importantă pentru toți creștinii ortodocși, praznicul Sfântului Dumitru este marcat de tradiții și superstiții aducătoare de mult noroc și sănătate.
Moaştele Sfântului Dumitru se regăsesc la Tesalonic, Grecia, iar pentru că din moaştele sale curge mir, a primit și numele de Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir. De aceea, românii țin cu sfințenie anumite superstiții pe data de 26 octombrie.
Pentru cei care nu știu, în bisericile ortodoxe și catolice de rit bizantin, precum și în cea de rit roman, Sfântul Dumitru se sărbătorește anual pe 26 octombrie. În schimb, sărbătoarea de Sfântul Dumitru este prăznuită pe 8 noiembrie, conform calendarului iulian.
În fiecare an, sărbătoarea Sfântului Dumitru este asociată cu sosirea iernii şi a frigului.
Conform datinei, Sfântul Dumitru este patronul păstorilor. La această dată, căldura intră în pământ şi gerilă începe să-şi arate colţii. Dacă Sfântul Gheorghe are grijă ca la ziua lui să fie codrul înverzit, Sfântul Dumitru are grijă să-l facă negru, adică să-l desfrunzească.
Ce nu se face în ziua de Sfântul Dumitru 2023. Lucruri total interzise
De Sfântul Dumitru nu este bine să să folosești pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri și primejdii.
În Bucovina, tradiția spune că cine seamănă usturoiul după ziua de Sfântul Dimitrie va avea anul viitor parte numai de pagubă. În plus, cine are datorii ar trebui să le plătească până la Sfântul Dimitrie, pentru a-i merge bine tot anul viitor.
Pe 26 octombrie, femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere și nuci. În Oltenia, tradiția spune că dacă respecți toate tradițiile sărbătorii, vei fi ocrotit și protejat de necazuri tot restul anului.
În noaptea de Sânmedru, dacă este lună plină și vremea senină, iarna va fi una bună, iar de nu va fi luna plină, ci nor sau ploaie, este semn că iarna va fi grea și zăpezi cât casa.
Citește și: Când este Sfântul Dumitru 2023. Pe ce dată pică această sărbătoare
În credinţa populară, anul este împărţit în două anotimpuri: vară şi iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe „încuie” iarna şi înfrunzeşte întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. În ziua Sfântul Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.
Cine a fost Marele Mucenic Dimitrie
Conform înscrierilor biblice, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximilian, fiind fiul prefectului din Tesalonic. Se spune că Sfântul Dumitru a fost botezat pe ascuns de către părinții săi, deoarece creștinii erau persecutați crunt la vremea respectivă.
După ce părinții lui au trecut în neființă, Sfântul Dumitru a moștenit averea acestora, dar și bunul lor nume. Când împăratul Maximilian (286-305) a auzit că tatăl sfântului a decedat, l-a numit pe Dimitrie guvernator în Tesalonic, fiind primit cu mare cinste de cetățeni și propovăduind dreapta credință. Ulterior, împăratul i-a poruncit Sfântului Dimitrie să îi persecute pe creștini, însă el nu a respectat porunca.
După ce a Maximilian a aflat că Sf. Dumitru este creștin, a poruncit ca acesta să fie închis în temniță și condamnat la moarte. În temniță, sfântul l-a binecuvântat pe tânărul Nestor, pentru ca acesta să biruie în lupta cu Lie, gladiatorul favorit al împăratului. După ce a fost binecuvântat, Nestor a reușit să îl răpună cu lancea pe Lie.
Pelerinaj de Sfântul Dumitru, la Patriarhie
În Capitală, cu ocazia praznicului Sfântului Dumitru, se organizează un pelerinaj la care participă, an de an, sute de mii de credincioşi. Cu câteva zile înainte de marea sărbătoare, la Catedrala Patriarhală, are loc primirea Sfintelor Moaşte de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Altarul Mare de Vară.
Icoanele și moaştele vor fi depuse, apoi, spre închinare în Baldachinul Sfinţilor de pe Colina Patriarhiei pentru a fi cinstite de pelerini. Anul acesta, mâna dreaptă a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, va fi adusă din Grecia de Mitropolitul Veriei, Naousei şi Kampaniei, Pantelimon, la pelerinajul de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Capitalei.
Rugăciunea către Sfântul Dumitru
„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu şi hărăzit să ocupi funcţia de proconsul, în timpul crudului persecutor al creştinismului, Maximilian; lucrul acesta ţi-a îngăduit să poţi veşti cu mai multă uşurinţă şi autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii.
Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de ameninţările lui, ci ai renunţat la orice demnitate lumească pentru a câştigă fericirea veşnică. Împărţind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruinţă al creştinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulitele ucigaşilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijloceşte-mi şi mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o da trăirea sinceră a credinţei.
Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.Binecuvântează-mă şi pe mine, că să mă pot împotrivi greutăţilor pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apară credinţă.
Dă-mi şi mie harul să fiu în viaţă o plăcută mireasma a lui Cristos în mijlocul lumii stricate şi să duc pe cât mai mulţi pe drumul mântuirii prin pildă şi rugăciunea mea. Amin.”
Citește și: Cine a fost Sfântul Dumitru și de ce i se spune, de fapt, Izvorâtorul de Mir