Ce nu mânca niciodată Nicolae Ceaușescu. Obiceiul lui a stârnit multe controverse

Ce nu mânca niciodată Nicolae Ceaușescu. Obiceiul lui a stârnit multe controverse
Nicolae Ceaușescu lua cu el mâncare din România în vizitele oficiale

Viața soților Nicolae și Elena Ceaușescu este un subiect despre care se discută tot mai mult în ultima vreme. Informațiile despre cei doi nu ajungeau la urechile publicului în perioada comunistă, deși se făceau foarte multe speculații. Cei care i-au cunoscut au vorbit după moartea lor despre stilul de viață, obiceiurile și preferințele culinare, iar oamenii au devenit tot mai curioși să afle cum erau, de fapt, soții Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu lua cu el mâncare din România în vizitele oficiale

Victoria Clark şi Melissa Scott au scris în cartea „Cina Dictatorilor: Un ghid de prost gust pentru distracţia tiranilor” despre preferințele culinare ale liderilor lumii. Nicolae Ceaușescu a fost menționat în carte, alături de Adolf Hitler, Mao Zedong, Benito Mussolini, Iosip Broz Tito și alții.

„În această lume în care mâncarea şi gastronomia ocupă un loc foarte important, am vrut să-i supunem unui scrutin culinar pe unii dintre cei mai mari dictatori ai secolului al XX-lea. Fără a încerca să le diminuăm crimele, am dorit să arătăm ce fel de oameni erau. Linia dintre om şi monstru poate fi una foarte subţire”, au menționat autoarele.

Despre Nicolae Ceaușescu au scris că îi enerva la culme pe liderii pe care îi vizita pentru că insista să ia cu el mâncare din România.

Nicolae Ceaușescu nu mânca fructe. Prefera să le bea cu paiul

Un detaliu interesant oferit de Victoria Clark şi Melissa Scott este că Nicolae Ceaușescu nu mânca fructele, ci prefera să le bea sucul cu paiul. Este menționată vizita în fosta Republică Socialistă Iugoslavia, când Iosip Broz Tito a fost surprins să constate că dictatorul român a refuzat să consume fructele ca atare și a insistat să fie stoarse pentru a putea bea sucul cu paiul.

Dacă Tito era mare pasionat de slănină, Nicolae Ceaușescu prefera să servească, atunci când era acasă, un pui întreg la ceaun.

Mofturile lui Ceaușescu nu se compară, totuși cu cele ale fostul lider nord-coreean Kim Il-sung, care cerea ca fiecare bob de orez pe care îl mânca să fie selectat cu atenție. Paranoia a fost atât de mare încât Kim Il-sung a dat ordin să se înființeze un institut care să facă tot posibilul să îi preungească viața.