Ce nu mai au voie să facă părinţii în noul an şcolar. E interzis începând de acum

de: Stan Nicu
05 09. 2022

S-a aflat ce nu mai au voie să facă părinţii în noul an şcolar. Școala a început azi, 5 septembrie, pentru 3.014.000 de elevi, conform secretarului de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru. Astfel, părinții elevilor pot să afle ce este interzis începând de acum, în rândurile de mai jos.

Ce nu mai au voie să facă părinţii în noul an şcolar 2022-2023. Ce interdicție au

Anul acesta școlar debutează și cu o interdicție pentru părinți. Aceștia nu mai au voie să strângă bani destinați pentru cumpărarea de atenții pentru profesori.

Este vorba despre „eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor”, după cum arată ministerul Educației.

Nici profesorii nu mai au voie să solicite sau să strângă bani

De asemenea, în Codul-cadru de etică al personalului didactic se stipulează că li se interzice profesorilor să solicite, să accepte sau să strângă bani, pentru că generează corupție: „solicitarea, acceptarea sau colectarea de către personalul didactic a unor sume de bani, cadouri sau prestarea anumitor servicii, în vederea obținerii de către beneficiarii direcți ai educației de tratament preferențial ori sub amenințarea unor sancțiuni, de orice natură ar fi acestea”.

De 6 ani nu mai sunt atât de mulți preșcolari

Anul școlar 2022-2023 a debutat pe 5 septembrie, pentru 3.014.000 de elevi, după cum a anunțat secretarului de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru.

Trebuie menționat faptul că numărul de elevi preșcolari și antepreșcolari este cel mai mare din ultimii 6 ani, conform datelor Institutului Național de Statistică și ale Ministerului Educației.

Anunțul lui Florin Lixandru

„De luni, deschidem porțile școlilor, grădinițelor, ale creșelor mai nou, pentru că și acestea au fost preluate în sistemul educațional din acest an școlar. Așteptăm, de luni, 3.014.000 de antepreșcolari, preșcolari și elevi să pășească pragul școlilor, școlile care sunt în proporție covârșitoare pregătite să primească elevii în condiții bune și foarte bune.

Toți factorii implicați în acest proces, mă refer la de aici la autoritățile publice locale, conducerea unităților de învățământ, prefecturile și inspectoratele școlare au depus eforturi astfel încât de luni școlile să fie deschise în cele mai bune condiții pentru elevi. Debutează un nou an școlar, un nou an școlar care aduce o serie întreagă de schimbări”, a declarat Florin Lixandru.

România, în declin demografic

De fapt, din anul școlar 2016-2017 nu au mai fost atât de mulți elevi și copii în școlile, creșele și grădinițele din România. Creșterea cu peste 72 de mii de elevi față de anul școlar trecut este una extraordinară, în contextul în care România se afla într-un declin demografic constant din anul 1995 încoace.