Ce nu este bine să faci de Sfântul Spiridon, celebrat pe 12 decembrie. Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Spiridon, cel considerat făcător de minuni, în calendarul creștin ortodox și cel greco-catolic. Ce tradiții și obiceiuri trebuie păstrate, an de an, în ziua de 12 decembrie.
Sfântul Spiridon este considerat patronul spiritual al cizmarilor, făcător de minuni, și un mare vindecător. Din acest motiv, foarte multe lăcașe de cult, biserici, și spitale poartă numele.
Nu mulți sunt cei care știu că la Biserica Sfântul Spiridon Vechi din Capitală, enoriașii spun că s-au înfăptuit minuni din partea sfântului grabnic ajutător.
În ziua de 12 decembrie, preoții închină slujbe pentru Sfântul Spiridon, iar moaștele sale sunt plimbate, de obicei, în poziție verticală.
În ziua de 12 decembrie, creștinii care-l prăznuiesc pe ocrotitorul cizmarilor nu au voie să consume băuturi alcoolice în exces.
De asemenea, în această zi sfântă nu se fac munci în gospodărie pentru ca familia să fie sănătoasă și bogată, să aibă parte de prosperitate și belșug.
Gospodinele nu au voie să coasă, să speșe sau să facă ordine și curățenie. Deasemenea, bărbații nu au voie să înjuge vitele, deoarece superstițioșii spun că vor fi loviți de boli și pagubă.
Cu ocazia sărbătorii Sfântului Spiridorn, creștinii au dezlegare la ulei. Este important de menționat că ne aflăm, încă, în Postul Crăciunului, perioadă ce se va încheia pe 24 decembrie.
Citește și Calendar ortodox decembrie 2022. Când sunt sărbători cu cruce roșie
Conform calendarului creștin ortodox, Sfântul Spiridon s-a născut în anul 270, în Cipru, pe vremea când Constantin cel Mare era împărat.
Pentru că a rămas văduv de tânăr, păstorul Spiridon a decis să ia calea credinței și s-a călugărit, alegând să îmbrace schima monahală. Ulterior, a fost arestat și exilat în vremea împăratului Maximian.
În anul 325, Sfântul Spiridon a participat la Primul Sinod Ecumenic de la Niceea. Aici, i-a uimit pe mulți cu simplitatea și răbdarea prin care a explicat credința ortodoxă.
A reușit să convertească un mare filozof al vremii de la arianism la Ortodoxie, uimind pe toți cei prezenți la Sinodul de la Niceea.
Mai mult, Sfântul Spiridon a explicat unitatea și diversitatea Sfintei Treimi, ținând în mână o cărămidă, spunând că este formată din trei elemente esențiale, foc, pământ și apă.
Citește și În ce zile se mănâncă pește în Postul Crăciunului 2022. Calendarul complet
Legenda spune că, în timp ce Sfântul Spiridon povestea, s-ar fi aprins focul în partea de sus a cărămizii și apă ar fi început să curgă din partea de jos.
Sfântul Spiridon a convertit la ortodoxism un mare filozof al vremii, fiind foarte bun prieten cu Sfântul Nicolae. Făcătorul de minuni a murit în Cipru, în anul 348, și a fost înhumat în Biserica Sfinţilor Apostoli din Trimitunda.
Racla cu osemintele sale a fost mutată la Constantinopol, fiind adusă în Serbia, în anul 1453. Apoi, sfintele moaște au fost transportate, de către un preot grec, în insula Corfu, acolo unde se află și în zilele noastre.