Ce nu este bine să faci de Sfântul Ilie 2022. Ce fructe nu trebuie consumi sub nicio formă pe 20 iulie
Ce nu este bine să faci de Sfântul Ilie 2022? Acesta este sărbătorit în fiecare an pe data de 20 iulie. Sfântul Ilie este celebrat de credincioși ca fiind făcător de minuni și aducător de ploi în perioada de secetă, însă a fost ispitit de diavol să-și ucidă părinții. Ce nu este bine să faci în această zi?
Cine a fost Sfântul Ilie?
Sfântul Ilie a trăit înainte de venirea pe pământ a lui Iisus Hristos. Atunci când s-a născut, oamenii l-au îmbrăcat în veșminte albe, în haine de foc și a fost hrănit cu flăcări. Sovac, tatăl său, a povestit oameni ce s-a întâmplat, iar aceștia au ajuns la concluzia că Ilie este alesul lui Dumnezeu.
Ilie provenea dintr-o familie de preoți și a trăit în ținutul Tesvi, din Galaad, pe vremea regelui Ahab. Cu toate acestea, chiar dacă s-a născut într-o familie de preoți, în acea perioadă iudeii se închinau zeilor.
Ilie era un om foarte harnic și bun la suflet, însă se enerva foarte repede. Într-o zi, părinții lui au venit în vizita la el, iar acesta i-a ucis, fiind ispitit de Diavol. Într-un final, Ilie s-a căit și i-a cerut iertare lui Dumnezeu.
Acesta a primit un car cu roți de foc și un bici de foc. Cu ajutorul acestora, Ilie a început să ucidă diavolii. Oamenii spun că Sfântul Ilie merge prin cer într-un car de foc, care face zgomot, iar atunci când plouă și se aud tunetele, ar fi datorită lui. Atunci când fulgeră, se spune că Sfântul Ilie lovește un diavol cu biciul.
Ce nu este bine să faci de Sfântul Ilie 2022. Tradiții și obiceiuri
Potrivit tradiției și creștinilor, de Sfântul Ilie se mănâncă primele roade ale verii, precum mere, nuci. Consumul acestora este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor și pentru a nu pune în pericol recoltele oamenilor.
De asemenea, tot de Sfântul Ilie, femeile de la sate culeg busuioc și îl aduc la biserică, acolo unde îl așază lângă icoane. Mai mult de atât, ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copiilor care au decedat prea repede. La biserică se împart fructe, flori de câmp, apă și alte bucate.
În ajunul zilei, fetele se duceau noapte pe ogoarele semănate cu cânepă. Se dezbrăcau, se tăvăleau prin cultură, apoi se îmbrăcau și se întorceau acasă. Dacă în noaptea dinspre Sfântul Ilie visau cânepa verde, acesta era un semn că se vor mărita cu flăcăi tineri și frumoși. În schimb, dacă vedeau în vis cânepă uscată, se spune că se vor mărita cu oameni bătrâni.
Superstiții de Sfântul Ilie
Se spune că, dacă va ploua în această zi, pomii își vor strica roadele și recolta va fi săracă. De asemenea, plantele medicinale, de leac, au puteri mai mari dacă sunt culese în această zi. În această zi, oamenii trebuie să poarte ramuri de salcie, pentru a fi feriți de trăznete.
De Sfântul Ilie oamenii nu lucrează, pentru a nu-l mânia pe acesta şi a nu-l face să arunce fulgere asupra lor şi grindină şi prăpăd asupra recoltelor. Totodată, oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu, ştiute fiind puterile nemărginite ale Crucii Sfinte în lupta cu diavolul.
În funcție de zona țării, în această zi se organizează bâlciuri și târguri. Ziua Sfântului Ilie este și un motiv de sărbătoare. Peste 100.000 de oameni își serbează ziua onomastică.
Ce nu este bine să faci de Sfântul Ilie
În ziua în care este sărbătorit Sfântul Ilie nu este bine să faceți treabă în gospodărie sau în casă. De asemenea, la țară, oamenii nu lucrează pământul, pentru a nu atrage grindina asupra recoltelor.
Totodată, mărul mărul este considerat pomul Sfântului Ilie, așa că nu este bine să mănânci mere în această zi. Potrivit tradiției, cine consumă mere în această zi, va atrage grindină mare cât merele asupra gospodăriei sale. Ele pot fi mâncate doar după ce le duceți la biserică, pentru a fi sfințite.
Dacă este furtună de Sfântului Ilie, este foarte important să nu lăsați geamurile sau ușile deschise. Se spune că este posibil să se ascundă în casă vreunul dintre diavolii pe care Sfântul îi urmărește. Dacă tună, fructele vor face viermi, iar alunele vor fi seci.