Ce nu este bine să faci de Moșii de Vară. Superstiții în ajun de Rusalii

de: Stan Nicu
09 06. 2022

Ce nu este bine să faci de Moșii de vară? Azi veți afla superstiții pentru sărbătoarea care are loc în ajun de Rusalii. Atunci se sărbătorește Sâmbăta Morților sau Moșii de Vară, așa cum mai este cunoscută prăznuirea în popor. Această zi vine cu unele credințe din popor care spun clar ce să nu faci de Moșii de Vară. Toate detaliile, în rândurile de mai jos.

Ce să nu faci de Moșii de Vară. Așa îți pot amorți mâinile

Sâmbăta Morților este o sărbătoare dedicată pomenirii celor plecați din această lume. Aceasta pică cu o zi înainte de Rusalii și este bine să afli ce să nu faci de Moșii de Vară. În toate bisericile ortodoxe din România se oficiază Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice.

Moșii de Vară au o însemnătate aparte în rândul românilor, fiind ziua în care se pomenesc cei dragi care au părăsit această lume. Aceștia se sărbătoresc sâmbătă, 11 iunie 2022.

Oamenii pregătesc coșuri cu bucate pentru a le da de pomană

Ce se face de Moșii de Vară

Tradiția principală a Sâmbetei Morților este aceea de a da de pomană pentru cei decedați. Obiceiul este unul foarte vechi și este respectat în toată România. De Moșii de Vară se împart alimente în vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn. Acestea sunt împodobite cu flori, cireșe şi umplute cu lapte, vin sau apă.

La sate, dar şi la oraşe, ofrandele se împart mai ales celor mai sărmani şi străinilor. Ce nu este bine să faci de Moșii de Vară, potrivit tradițiilor, este să nu dai de pomană rudelor apropiate.

Cum trebuie să fie mâncarea care se împarte

În schimb, este bine ca mâncarea dată de pomană să fie caldă sau cel puțin un fel, pentru că se spune că aburul bucatelor calde îi satură pe cei aflați dincolo. Astfel, în multe localităţi din Muntenia, pomana care se dă pentru sufletele neamurilor adormite este pusă îndeosebi în vase de lut noi, ca să păstreze mâncarea caldă. Acestea se umplu cu alimentele şi băutura preferată a celor răposați.

De asemenea, în multe localități din țară, de Sâmbăta Morților sau Moșii de vară se fac ritualuri de pomenire direct în cimitire. Superstițiile din ajunul Rusaliilor spun că mormintele sunt curăţate şi împodobite cu flori de tei din timp pentru această sărbătoare.

Mormintele se sfințesc de Sâmbăta Morților

Astfel, la porţile cimitirelor se întind mese pline cu colaci şi vin, împodobite cu flori şi frunze de tei. De asemenea, în Sâmbăta Morților au loc slujbe de pomenire, oficiate de preot, după care acesta sfinţeşte fiecare mormânt, informează creștinortodox.ro.

Tradiţia de Moşii de Vară arată că toţi morţii se duc pe Valea cu Dor, unde fiecare găseşte bucatele primite de pomană până de Rusalii. Se spune că cine nu găseşte pomană se retrage trist în mormânt, ţinând în braţe doar crengi cu flori de tei.

Biserica organizeaza slujbe de Mosii de Vara

Ce se face cu frunzele de nuc și crengile de tei

Tradiția mai arată că de Moşii de Vară se aduc la biserică frunze de nuc şi ramuri de tei care, după ce sunt sfințite de preoţi, se iau și se pun la icoană pentru a ocroti locuința de pagubă şi boală. În unele zone ale țării, florile de tei sunt folosite ca remediu împotriva surzeniei. De asemenea, o altă superstiție din ajunul de Rusalii spune că nu este bine să muncești.

Astfel, cei care nu respectă această regulă se spune că le amorţesc mâinile şi nu vor mai avea niciun spor la muncă. Pentru a scăpa de necazurile provocate de furtuni şi ploi este bine să arunci în curte, din pragul casei, o crenguţă cu flori de tei sfinţită la biserică în ziua Moşilor de Vară.

Ce să nu faci de Moșii de Vară

Tradiția mai arată că nu este bine ca în noaptea de sâmbătă să mergi la fântână. De asemenea, nu este bine să treci printr-o răscruce de drumuri izolată pentru că se spune că pe acolo trec duhurile rele.

Nu în ultimul rând, de Moșii de Vară nu este bine să dormi în altă locuință sau la hotel, fiind indicat să înnoptezi în propria locuință.