Ce nu este bine să faci de Moșii de vară 2023. Lucrurile pe care trebuie să le eviți cu orice preț
Moșii de vară sau Sâmbăta Morților se prăznuiesc întotdeauna cu o zi înainte de Rusalii. Anul acesta, Moșii de vară pică sâmbătă, 3 iunie, iar în toate bisericile ortodoxe se oficiază Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuţi la cele veşnice. La fel ca la orice sărbătoare, românii se întreabă ce nu este bine să faci de Moșii de vară 2023.
Ce nu este bine să faci de Moșii de vară 2023
Înainte de sărbătoarea Rusaliilor, care anul acesta au loc pe 4 și 5 iunie, se prăznuiesc Moșii de vară, moment în care are loc pomenirea celor care nu mai sunt printre noi. Conform calendarului creștin-ortodox, Moșii de Vară sunt prăznuiți, sâmbătă, la data de 3 iunie.
Dis de dimineață, în Sâmbătă Morților, preoții și rudele celor decedați se adună în locuri sfinte pentru a se ruga pentru sufletele celor plecați. Creștinii duc la biserică cu pachete cu alimente, vin, colaci, lumânări și tămâie, pe care ulterior le împart celor sărmani.
După terminarea Sfintei Liturghii, rudele celor morți continuă vizita la cimitir pentru a se implica în activități precum curățenia sau aprinderea de lumânări la morminte.
Tot de Moșii de Vară, românii țin cont de o serie de superstiții și nu fac anumite lucruri, pentru a le merge bine tot restul anului.
Nu este bine să speli sau să mături gospodăria
De Sâmbăta Morților, gospodinele nu trebuie să măture în casă, să spele sau să arunce deșeurile menajere, pentru a se asigura că acestea nu contaminează mâncarea pregătită pentru a fi dată de pomană pentru sufletul celor morți.
Vezi și: Ce nu se face de Moșii de vară? Tradiții și obiceiuri
De asemenea, nu este bine să mergi la fântână sau să treci printr-o răscruce de drumuri izolată, fiindcă se spune că pe acolo trec duhurile rele. În plus, ca să nu ai probleme, este bine să dormi în propria casă. Dacă nu țineți cont de aceste superstiții, puteți avea un an plin de ghinioane.
Totodată, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă de Moșii de vară, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, mai spune tradiția populară. Dacă în ziua Moşilor de Vară va ploua, recolta anului va fi foarte bogată. Dacă nu vor fi precipitații, va fi secetă.
Citește și: Moșii de vară 2023. Tradiții și obiceiuri pe care este bine să le respecte orice credincios
Rugăciunea care trebuie rostită de Sâmbăta morților
„Pomenește, Doamne, pe cei ce intru nădejdea Învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinti și frați ai noștri și pe toți cei care intru dreaptă credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul său cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor si noua Imparatia Ta si impartasirea bunatatilor Tale celor negraite si vesnice si desfatarea vietii Tale celei nesfarsite si fericite. Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreuna și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit! Amin!”
Citește și: Moșii de vară, ce e bine să faci azi? Semnificația importantă pe care o are lumânarea aprinsă