Ce nu este bine să faci de Înălțarea Sfintei Cruci 2023. E mare păcat dacă încalci această tradiție
Înălțarea Sfintei Cruci 2023 este sărbătorită pe 14 septembrie, iar în această zi creștinii țin post negru strict. Există multă tradiții și obiceiuri legate de această zi, dar știi ce nu este bine să faci de Înălțarea Sfintei Cruci 2023? Aceasta este una dintre cele mai mari sărbători din calendarul creștin ortodox.
Înălțarea Sfintei Cruci 2023 – tradiții și obiceiuri
Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și se sărbătorește în fiecare an pe 14 septembrie
Totodată, este una dintre cele mai vechi sărbători închinate crucii, iar oamenii respectă cu sfințenie tradițiile și obiceiurile de pe 14 septembrie.
Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci 2022. Ce nu este bine să faci sub nicio formă
Înălțarea Sfintei Cruci amintește de două evenimente: descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Iisus și înălțarea Crucii în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, pe 14 septembrie 335.
Al doilea eveniment este aducerea Sfintei cruci de la perșii păgâni în anul 629, când împăratul bizantin Heraclius a depus-o în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Citește și: Obiceiuri și tradiții de Înălțarea Sfintei Cruci. Ce este bine să ai în portofel pe 14 septembrie
În această zi se termină oficial vara și începe toamnă și pe 14 septembrie se începe culesul viilor. Preotul sfințește via și butoaiele de vin ca recolta să fie bogată și anul următor.
De fapt, sărbătoarea se mai numește Cârstovul Viilor. Oamenii lasă strugurii din ultima tufă de vie neculeși, ca ofrandă pentru păsările cerului.
Sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci se mai numește și Ziua Șarpelui, pentru că se spune că aceasta e ziua în care șerpii și reptilele se ascund în pământ și așteaptă iarna.
În acest zi, creștinii trebuie să ducă la biserică plantele de leac ca să fie sfințite de preot.
Apoi, ele sunt puse la icoane ca să îi apere de rele pe membrii familiei. La streașina casei, oamenii pun busuioc sfințit pentru a fi apărați de rele.
Domnișoarele se spală pe păr cu apa în care au pus busuioc sfințit ca să aibă un păr lucios și lung.
O altă superstiție este că oamenii trebuie să ducă la biserică o monedă ca să fie sfințită de preot. Moneda se păstrează în buzunar sau portofel pentru a aduce noroc.
Ce nu este bine să faci de Înălțarea Sfintei Cruci 2023
Creștinii și oamenii mai în vârstă știu foarte bine ce nu este bine să faci de Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Ei țin această sărbătoare de foarte mult timp, așa că știu toate tradițiile, obiceiurile și superstițiile din jurul ei.
Prima și cea mai importantă regulă este că această sărbătoare este cu cruce roșie în calendar, adică sub nicio formă nu se muncește pe 14 septembrie.
În ziua Înălțării Sfintei Cruci nu se spală rufe, nu se muncește, nu se calcă, nu se mătură în curte sau în casă și nu se face treabă.
Toți cei care pun mâna să facă treabă vor atrage spirite rele și ghinion.
Te-ar putea interesa și: Înălțarea Sfintei Cruci: Tradiții și obiceiuri la români. De ce nu se mănâncă usturoi în această zi creștină
Pe 14 septembrie, creștinii țin post negru și se roagă. Nu ai voie să mănânci nuci, pește, usturoi și prune, iar unii preferă să țină post strict doar cu apă.
Dacă nu ții post negru, ai grijă să te abții de la alimentele enumerate mai sus.
În această zi se face și pomenirea morților și se împart alimente pentru sufleor celor plecați în neființă. Dar fiind zi de post, nu se dau alimente de dulce, ci se pun în pachet mere, pere, colaci, mâncăruri de post și colivă.