Ce nu ai voie să faci pe 29 august. Rugăciunea puternică pe care să o rosteşti în ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Pe 29 august, întreaga creștinătate prăznuiește una din importantele momente din istoria sa. Este vorba de ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, cel care prevestea venirea lui Iisus Hristos, de către împăratul Irod. Conform tradițiilor, află ce nu ai voie să faci pe 29 august, dar și care este rugăciunea puternică pe care să o rosteşti în ziua aceasta.
Ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Fie că vorbim de creștinii ortodocși, sau de cei romano-catolici, ziua de 29 august este un moment important din istoria creștinismului.
După ce Împăratul Irod avea să-l încarcereze pe Sfântul Ioan Botezătorul, la cerințele frumoasei sale fiice vitrege, acesta avea să poruncească Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Irod Antipa, tetrarh al Galileii, fiul lui Irod cel Mare, fără nici un motiv și împotriva tuturor poruncilor Legii, și-a renegat prima soție, pe Aretas, și a luat-o pentru sine pe Irodiada, soția fratelui său Filip, decedat, căruia Irodiada îi dăduse o fiică, Salomeea.
Nu a vrut să renunțe la această unire nelegiuită nici când acesta i-a spus: ”Nu-ți este îngăduit să ai femeia fratelui tău” (Marcu 6, 18).
”După ce Salomeea, fiica Irodiadei, a dansat pentru a-i face pe plac lui și celor care cîntau cu el, el i-a promis – cu un jurămînt mai nebunesc decît orice prostie – că îi va da tot ce îi va cere, până la jumătate din regatul său. Iar ea, sfătuindu-se cu mama ei, a cerut îndată capul lui Ioan Botezătorul.”, se mai arată în Sfânta Scriptură.
Ce nu ai voie să faci pe 29 august, conform tradițiilor
Conform canoanelor bisericești, Ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima zi din anul bisericesc anterior, astfel că de la 1 septembrie va începe un nou an.
În ziua de 29 august, sunt multe tradiții creștine și obiceiuri respectate cu sfințenie de ortodocși, precum și de celelalte congregații religioase.
În tradiția populară ziua de 29 august mai este cunoscută și sub numele de ”Sântion”, iar tradiția spune că este ziua în care creștinii nu au voie să bea vin roșu, reprezentația simbolică a sângelui vărsat de Ioan Botezătorul.
Tot azi nu ai voie cu mâncărurile gătite sau alimente cu aceași culoare, roșie, precum pepenele roșu, ardeii, sosurile de tomate sau carnea roșie. Tot astăzi, 29 august, este și zi de mare post, până la asfințitul soarelui.
Alte superstiții, sau tradiții (cum vrem să le spunem), mai arată că azi nu este voie să folosim cuțitul atunci când vrem să tăiem ceva, ci să rupem cu mâna, tot azi nu e voie să se mănânce fructe și legume în cruce, varză sau legumele cu culoare roșie, sau acele fructe și legume cu formă rotundă (nuci, pepene, mere, etc.)
Care este rugăciunea puternică pe care să o rosteşti în ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Pe 29 august și după această zi, se mai arată în canoanele Bisericii Creștine, există o rugăciune care îi poate ajuta pe creștini în momente de restriște.
Conform obiceiului ccreștin, rugăciunea va trebui spusă 9 zile consecutiv:
”O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie
Îngerească, te-ai şi născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.
Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor şi al pustiilor, care în loc de podoabă hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat în pustie şi calea Domnului o ai pregătit.
Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie , în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi. Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.
Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin.
Rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, la vreme de necaz şi de întristare:
Valuri de patimi mă împresoară; mare necaz şi strâmtorare îmi umplu sufletul o, intru-tot Sfânta Maică, linişteşte sufletul meu cu pacea Fiului tău şi alungă deznădejdea şi întristarea sufletului meu cu harul Său.
Potoleşte furtuna păcatelor mele care mă frig precum un vierme în foc şi stinge-i flăcările. Umple-mi inima de bucurie, Preacurata Maică şi împrăştie ceaţa nelegiuirilor mele de la fata mea, căci acestea mă împresoară şi mă tulbura. Luminează-mă cu lumina Fiului tău. Sufletul meu se simte sfârşit; totul îmi este greu, chiar şi rugăciunea. Iată-mă, rece ca piatra. Buzele mele şoptesc o rugăciune, dar inima mea nu tresaltă. Necazurile m-au împresurat de pretutindenea. Topeşte gheaţa din jurul sufletului meu şi încălzeşte-mi inima cu dragostea ta.
Nu-mi pun nici o încredere în apărarea venită de la oameni, ci îngenunchez dinaintea ta, o, Prea Sfânta Maică şi Fecioară. Nu mă alunga de la fata ta, ci primeşte rugăciunea robului tău. Tristeţea m-a cuprins. Nu mai pot răbda năvălirile diavolilor. Nu am nici o apărare, nici nu aflu loc de refugiu, om nenorocit ce sunt. Sunt pururea biruit în lupta aceasta şi nu am altă mângâiere decât în tine, Preasfânta Maică. O, nădejde şi apărarea tututror credincioşilor, nu trece cu vederea rugăciunea mea!
Preasfânta Maică a lui Hristos, Preacurată, Preabinecuvântata Maică a lui Dumnezeu, vezi cum satana mă izbeşte precum valurile mării lovesc corăbiile! El mă urmăreşte ziua şi mă tulbura noaptea. Nu am pace – sufletul meu se pleacă, duhul meu se cutremură. Grăbeşte, Preaslăvita Maică şi mă ajută! Roagă-L pe dulcele Domn Iisus Hristos să aibă milă de mine şi să-mi ierte păcatele pe care le-am săvârşit.
O, Preasfânta Maică a Domnului nostru Iisus Hristos, bunătatea ta cea plină de iubire este nesfârşită şi este cel mai mare vrăjmaş al puterilor iadului. Chiar atunci când cel mai mare păcătos cade în străfundurile iadului, împins de forţe diabolice, dacă acesta strigă către tine, tu eşti gata să-l eliberezi din legăturile iadului. Slobozeşte-mă şi pe mine!
Priveşte cum satana vrea să mă facă să mă împiedic şi să-mi zdrobească credinţa, dar eu îmi pun toată nădejdea în Domnul. Slavă ţie, ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai marita fără de asemănare decât serafimii! Amin.”